Közélet

Gulyás Gergely: Csütörtökön jön a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet

A Telexnek adott interjút Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki többek között azt is elmondta, hogy holnap jelennek meg a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormányrendelet részletei. A politikus arról beszélt, hogy súlyozott átlag alapján kalkuláltak, magyarán, azokat a fogyasztókat, akiknél kiugróan alacsony, vagyis 400 köbméter alatti a gáz – vagy villanyhasználat, nem vették figyelembe.

A Tusványoson nyilatkozó miniszter többek között olyanokat mondott,

  • hogy elkezdett spórolni az energiával, pedig 2-3 hete ez még nem jutott eszébe,
  • nem tudja még, mennyivel fog nőni a rezsije, de szerinte ki fogja tudni fizetni,
  • illetve arról is beszélt, hogy az, aki a választások előtt látta, hogy ennyire elszaladnak az energiaárak, az jós.

A NAGYON ALACSONY FOGYASZTÓKAT NEM VETTÉK BELE AZ ÁTLAGSZÁMÍTÁSBA

Gulyás Gergely Tusványoson arról beszélt, hogy az MVM-nek vannak pontos számításai, és súlyozott átlagot vettek figyelembe. Ahol nem használnak energiát, vagy nagyon alacsony a felhasználás, azt kihagyták a számításból, így a fogyasztási helyek 75 százaléka az átlag alatti fogyasztók körébe tartozik.

SZERINTE NŐNI FOG A KORMÁNY NÉPSZERŰSÉGE

A miniszter a Telexnek kifejtette: a döntés miatt népszerűségnövekedésre is számít, mert a családok többségét meg tudják védeni az energiaár-robbanástól, és ahol lehet, próbálnak menekülőutat kínálni.

Gulyás Gergely kitért arra is, hogy több mint egy hónappal a választások után még 80 euró körül volt a gáz ára, egy-két héttel ezelőtt már 180 euró felett járt, ezt pedig nem lehetett előrejelezni. Elárulta azt is, hogy a rezsicsökkentést korábban néhány tízmilliárd forinttal tudták biztosítani, idén ezermilliárdos nagyságrendű kiadásról van szó, ami jövőre még magasabb lehet.

A tárcavezető közölte azt is: szeretnék, ha holnap megjelenne az a rendelet, amely minden részletet tartalmaz a rezsicsökkentés új szabályairól. Gulyás Gergely még nem látja, hogy mennyivel fog emelkedni a rezsije, de szerinte ki tudja majd fizetni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: tubulatura
'Fel a tetejéhez' gomb