Szegedi Arcok

“Ilyenkor nincs idő gondolkozni, az adrenalin hajtja az embert” – Lévai Norbi, önkéntes tűzoltó mesél a Bajai úti tűzesetről

Kedd délután hatalmas tűz pusztított a Bajai út mellett: száznégy hektárnyi területen csaptak fel a lángok, amit 10 település, több mint 60 tűzoltójának, több mint 6 órányi megfeszített munkájával sikerült megfékezni. A hős lánglovagok egyike, akit a helyszínre riasztottak Lévai Norbert volt, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat önkéntese. A tűzesetről ő maga mesélt nekünk.

4-ES KIEMELT FOKOZATÚ VOLT A BAJAI ÚTI TŰZ

14 óra 11 perckor érkezett az első jelzés a tűzoltóság felé, hogy tűz van a Bajai útnál, majd 14 óra 51 perckor futott be a riasztás a Műveletirányító Központból a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálathoz, emlékezett vissza a történtekre Lévai Norbi. Mint mondta, ők a kisteleki és a makói egységekkel érkeztek egyszerre a Bajai úti tűzhöz. „A helyszínre érve felvettük a kapcsolatot a tűzoltás vezetővel, aki arra a pontra irányította az egységeket, ahol meg kellett kezdeniük a tűz megfékezését, megakadályozva annak továbbterjedését” – mesélte el Norbi, majd hozzátette, akkor már egy 3-as kiemelt fokozatú tűzesetnek nyilvánították az esetet, de mivel folyamatosan terjedt a tűz, felemelték 4-es kiemelt fokozatúra.

Légifelvételek: Cs. Bálint, Szegeden Láttam

A SZÉL ÖSSZEVISSZA FÚJT, AMI ALAPOSAN MEGNEHEZÍTETTE A TŰZOLTÓK MUNKÁJÁT

„Valójában nagyon nagy volt a probléma. A szél összevissza fújt, miközben próbáltuk megfogni a tüzet, hogy ne terjedhessen át a mellette lévő területekre, olajfákra, vagy éppen kukoricaföldre” – idézte fel az eseményeket Norbi. A széljárást természetesen nem lehet befolyásolni, ez nagyban nehezítette a tűzoltók munkáját, hiszen folyton alkalmazkodniuk kellett az oltás közben ahhoz, éppen merről fúj a szél és ezáltal merre csapnak fel a lángok. „A tűzoltás vezetők nagyon profi módon végezték a munkájukat, mert hála istennek meg tudtuk fogni úgy a tüzet, hogy az más területekre ne terjedjen át”.

Fotó: Paragi Levente.

NAGYON SOK ENERGIÁT KISZÍV AZ EMBERBŐL EGY EKKORA MÉRETŰ TŰZ MEGFÉKEZÉSE

Norbi azt is elárulta számunkra, nagyon nagy energiát és megterhelést jelent a lánglovagok számára tűzoltóruhába beöltözve, teljes felszerelésben a tűz mellett állni és oltani a hatalmas lángokat. „Ilyenkor folyamatosan cseréljük egymást. Amikor az egyik azt mondja, cserét kér, a másik beáll helyette. Akit leváltottak ilyenkor tud egy kis folyadékot inni, szőlőcukrot, vagy éppen egy müzliszeletet enni, amire szükség is van, hiszen az oltás folyamata, pláne, ha ilyen elhúzódó esetről van szó, nagyon nagy energiát kivesz az emberből, komoly megterhelést jelent a szervezet számára. Nem is szólva arról, hogy a lánglovagok mindezt a tűz nélkül is hatalmas hőségben tették, hiszen kedden is nagyon meleg napunk volt, a hőmérséklet bőven 30 fok felett mozgott. 

AZ ADRENALIN VÉGIG DOLGOZIK ILYENKOR A TŰZOLTÓBAN

Laikusként el sem képzelhető, milyen lehet egy ekkora terjedelmű, hatalmas tűz közepén állni, bizonyára félelmet keltene bárkiben, de ahogy Norbi elárulta, a tűzoltóknak ilyenkor nincs ideje ezen gondolkozni. A bevetés alatt végig dolgozik benne az adrenalin, és csak a feladatára fókuszál és arra törekszik, minél hamarabb megfékezze a lángokat. Általános szabály, hogy a tűzeseteknél a személy – és az eszközvédelem az elsődleges. „Ha úgy ítéljük meg a helyzetet, a legfontosabb, saját magunk biztonsága”

VESZÉLYES ANYAG NEM KERÜLT A LÉGTÉRBE

Norbi elmondta, este kilenckor sikerült a tüzet úgy körbehatárolni és lefeketíteni, hogy ne terjedjen tovább, majd egész éjszaka a szegedi hivatásos tűzoltó egységek vigyázták a helyszínt. Az utómunkálatok pedig még ma délelőtt is folyamatosan zajlottak, ami azt jelenti, hogy a szakemberek a felizzás, parázslás és füstölés megakadályozását és megszüntetését végezték. „Azt, hogy a füst bejött Szeged belvárosába, sajnos nem tudjuk befolyásolni, ha a szél úgy gondolja, hogy erre fúj, akkor erre száll a füst” – tette hozzá az önkéntes tűzoltó, aki azt is elárulta megnyugtatásul, a levegő káros anyag koncentrátumát folyamatosan ellenőrzik az illetékes szakemberek, veszélyes anyag a légtérbe nem került. 

HA JÖN EGY RIASZTÁS, NORBI AZONNAL UGRIK AKÁR A SZABADNAPJÁN IS

Norbi ma szabadnapját tölti. Mint mondta, picit fáradtnak érzi magát, de mindettől függetlenül, ha bejön egy riasztás egy nagyobb tűzesethez, a pihenést félretéve máris indul a helyszínre.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ LÉVAI NORBI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓVAL

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb