Szegedi ArcokVideo365

“Mintha a növényi Mennyországba érkeztem volna” – Sipos József, növényorvos volt a vendége a Makkosházi Közösségi Kertnek

Szegeden, a Lomnici utcában már évek óta művelik parcelláikat a Makkosházi Közösségi Kertben a környék lakói, megtermelve maguknak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a mindennapi életben szükségesek. A tagok nem csak a kertészkedésben jeleskednek, hanem aktív közösségi életet is élnek együtt. Július 19-én, kedden például Környezetvédelmi nyílt napot tartottak a Kertben, ahol a résztvevők számára Dr. Sipos József, vásárhelyi növényorvos a növények szeretetéről, gondozásáról és közösség összekovácsoló erejéről tartott előadást.

“MINTHA A NÖVÉNYI MENNYORSZÁGBA ÉRKEZTEM VOLNA”

Sipos gazda kérdésünkre elmondta, nagyon fontos számára a növények szeretete, hiszen úgy véli a növényeknek is van lelke. “Amikor megérkeztem erre a csodálatos helyre, úgy éreztem, hogy szinte bezárult a világ, mintha a növényi Mennyországba érkeztem volna. Példaértékű ez a hely, ahol most vagyunk” – vallja a növényorvos, majd hozzátette, ez a kert számára a közösségformálást jelenti. Pont azt a szép példát állítja Szeged városának, hogy mai világunkban, amikor annyi család és közösség hullik szét, hogy igenis össze lehet fogni, kortól és nemtől függetlenül, hiszen nem kell ahhoz kertésznek lenni, hogy valaki a szívét, lelkét, kreativitását beleépítse a Makkosházi Közösségi Kert parcelláiba.

A SZEGEDI KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI KFT. SEGÍTI A KÖZÖSSÉG MINDENNAPJAIT

Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a Kertet szakmai tanácsokkal és anyagokkal is támogatják, hiszen a cégnek már nagy tapasztalata van a növényzet megtartásában. Mint mondta, egyrészt az öntözőrendszerek, illetve a magaságyások kialakításában és felnevelésében nyújtanak már a kezdetek óta segítséget a Kert közösségének.

HOSSZÚ AZOK LISTÁJA, AKIK SZERETNÉNEK A KERTHEZ CSATLAKOZNI

Dr. Kozma József, a városrész önkormányzati képviselője, aki szintén a kezdetek óta a szívén viseli a Makkosházi Közösségi Kert sorsát elmondta, hétről hétre növekszik azoknak a listája, akik szeretnének csatlakozni a közösséghez. “Van arra lehetőség, hogy valaki a Kerthez csatlakozzon és akkor is a közösség része lehessen, amikor konkrétan még nem tud parcellát művelni, vagy esetleg nem is akar, csak esetleg gyönyörködni a Kert szépségében” – mondta el Kozma József.

“TÖBBFELÉ FOGOM VINNI A KERT HÍRÉT”

“Ezt a példát, amit itt láthatunk, erre legyen büszke Szeged városa, mert példaértékű a környező lakosok összefogása, ahogy gondozzák ezeket a csodálatos magaságyásokat. Többfelé fogom vinni ennek a hírét, annak érdekében, hogy állítsuk példaként ezt a szép összefogást” – árulta el Sipos József.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb