Szegedi Arcok

„Nem az a vagány, aki meggyújtja a tüzet, hanem, aki eloltja” – exkluzív interjú a Bajai úti tűzeset kapcsán a katasztrófavédelem sajtószóvivőjével

Kedd délután hatalmas tűz pusztított a Bajai út mellett: száznégy hektárnyi területen csaptak fel a lángok, amit 10 település, több mint 60 tűzoltójának, összesen 26 óra megfeszített küzdelem után sikerült teljesen eloltania. Sajnos, szinte mindegyik tüzet emberi tevékenység okozza. A kiváltó okot a tűzvizsgálók feladata kideríteni. Ez történik most a Bajai úti tűzeset kapcsán is. Arról, hogyan zajlik egy ilyen vizsgálat, Molnár Krisztinával, a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivőjével beszélgettünk.  

TÖBB PONTON GYULLADT MEG EGYSZERRE AZ ALJNÖVÉNYZET

Molnár Krisztina elmondta, hogy ami az elmúlt napokban történt tűzeseteknél gyanús volt, például a Vadasparknál, vagy Algyőn, hogy több ponton gyulladt meg egyszerre az aljnövényzet. Ez már feltételezi, hogy ott valami történhetett. „Nem hiszünk abban, hogy ezeket a tüzeket az üvegszilánkon megcsillanó napfény okozta, az viszont biztos, hogy szinte mindegyik tüzet emberi tevékenység okozza: mulasztás, felelőtlenség, vagy szándékosság” – ismertette a szóvivő.

TŰZVIZSGÁLAT INDULT A BAJAI ÚTI ESET KAPCSÁN

Tűzvizsgálat nem indul minden egyes tűzesetnél, de például a keddi, Bajai úti tűzesetnek a mérete, a beavatkozást végző tűzoltói állomány nagysága – több mint 60-an vettek részt a lángok megfékezésében – már indokolta a vizsgálat elindítását. „Ilyen esetben a kollégáim, akik hatalmas szakmai tapasztalattal rendelkeznek, minden apró nyomot rögzítenek, ami alapján el tudják dönteni, hogy valójában mi történhetett” – árulta el Molnár Krisztina, majd hozzátette, a vizsgálat keretében a szakemberek tanúkat is meghallgathatnak.

A SZEMTANÚK KULCSFONTOSSÁGÚ SZEREPET TÖLTENEK BE A TŰZ KELETKEZÉSÉNEK FELDERÍTÉSÉBEN, EZÉRT, HA BÁRMIT LÁTTÁL, JELEZD A KATASZTRÓFAVÉDELEM, VAGY A RENDŐRSÉG FELÉ

Ahogy a sajtószóvivő kihangsúlyozta a szemtanúk kulcsfontosságú szerepet töltenek be egy-egy ilyen vizsgálat során a tűz keletkezésének felderítésében. „Nagyon fontos lenne, hogy az elmúlt napokban, hetekben, vagy a következő hetekben bárki, bármi gyanúsat lát, akár névtelenül, de jelezze nekünk, vagy a rendőrségnek” – kérte a sajtószóvivő, majd hozzátette, tanú nemcsak az lehet, aki konkrétan lát valamilyen gyanús elemet kint a szántóföldön, hanem az is, aki például az adott tűz közelében él és el tudja mondani a szakembereknek, hogy itt és itt látta először a lángokat felcsapni, fekete volt a füst, vagy esetleg világosabb szürkés, hiszen ezek is mind nagyon fontos információk ahhoz, hogy a tűzvizsgálók meg tudják határozni a tűz keletkezésének kiinduló pontját, azt, hogy mi gyulladhatott ki először, használtak-e esetleg valamilyen égésgyorsító anyagot. Ahogy Molnár Krisztinától megtudtuk, a helyszín kivizsgálását, a nyomok begyűjtését és a tanúk meghallgatását követően az ő feladatuk lezárul, ezt követően az ügyet átadják a rendőrségnek.

SÚLYOS PÉNZBÍRSÁGRA SZÁMÍTHAT AZ, AKI SZÁNDÉKOSAN TÜZET OKOZ, A BAJAI ÚTI BEAVATKOZÁS TÖBB MILLIÓ FORINTOT VON MAGA UTÁN

Azt is nagyon fontos tudni, ha valaki szándékosan okoz tüzet és bebizonyosodik, hogy tényleg vétkes, súlyos pénzbírságokat kell kifizetnie: először is a tűzvédelmi bírságot kell kifizetnie, ami hárommillió forintig terjedhet, de meg kell térítenie a beavatkozás költségeit is, illetve az okozott kárt, és ezen felül még a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya is szabhat ki kemény bírságot. Ahogy Molnár Krisztina elmondta, a keddi Bajai úti beavatkozás például több millió forintot von maga után, hiszen 18 tűzoltóautó ment ki 61 tűzoltóval a helyszínre, ennek pedig komoly költségei vannak.

DRASZTIKUSAN MEGEMELKEDTEK A SZABADTÉRI TŰZESETEK SZÁMAI

Ahogy a szakembertől megtudtuk, az elmúlt évek viszonylatában idén drasztikusan megemelkedtek a szabadtéri tűzesetek számai: 2020-ban, július 20-ig, tehát ugyaneddig a napig 222 szabadtéri tűzeset volt, 2021-ben ugyanerre az időszakra vonatkozóan 210, és idén a mai napig 352 esetben riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzesethez. Sajnos ez még nem minden, a nagyságát tekintve is sajnos új rekord született, hatalmas területek égtek le 2022-ben. „Az, ami itt megy három-négy hete, ilyenre nem emlékszem, hogy lett volna az elmúlt években” – árulta el Molnár Krisztina, majd hozzátette, még előttünk van a 40 fokos kánikula. „Nem számítunk sajnos esőre, csak tűzre”.

EGY-EGY TŰZESETNÉL A HÁTTÉRBEN IS KOMOLY MUNKA FOLYIK

A sajtószóvivő arra is felhívta a figyelmet, egy-egy ilyen tűzesetnél mindig csak a tűzoltókról beszélünk, hiszen ők küzdenek a frontvonalban, de azt is nagyon fontos megemlíteni, milyen komoly háttérmunka folyik ilyenkor a főügyeleten is. Ők azok, akik koordinálják az egységeket, azt, hogy honnan, melyik városból kell még riasztani tűzoltókat, milyen önkéntes egységeket riasszanak még az adott helyszínre, honnan célszerű esetleg elvonni egységeket.    

ŐRÜLT NEHÉZ FELADATA VAN A TŰZOLTÓKNAK

Molnár Krisztina azt is elmondta, emberfeletti az a munka, amit a tűzoltók végeznek. Gondoljunk csak bele, hogy kínozta a lakosságot a Bajai úti tűz után a városba beszivárgó füst gomolygása, a tűzoltók ennek a közvetlen közelében dolgoznak, légzőfelszerelésben hosszú órákon keresztül. Füst van, nem tudnak tájékozódni, a hatalmas lángok közé nem mehetnek be tűzoltóautóval, csak gyalogosan. „Őrült nehéz feladat, nagyon nehéz feladat” – mondta el a sajtószóvivő. Azt is megtudtuk, minden nehézség ellenére szerencsére ennél a tűzesetnél egy tűzoltónak sem esett baja, nagyon elfáradtak ugyan, de mindenki jól van.

MI IS SOKAT TEHETÜNK, HOGY MEGELŐZZÜK A HASONLÓ TÜZEKET

A szakember arra kér mindenkit, saját és mások épsége, a természetünk, a növény – és állatvilág  védelme, a levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, legyen körültekintő, vigyázzunk, ne dobjunk el akár csak egy égő cigi csikket, vagy bármilyen más gyúlékony dolgot, hiszen csak egy apró szikra kell, főként ebben a tikkasztó hőségben és hatalmas szárazságban és máris kész a baj. 

LÉVAI NORBI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ MESÉLT NEKÜNK A BAJAI ÚTI TŰZESETRŐL

A Bajai úti tűzesetnél a hős lánglovagok egyike, akit a helyszínre riasztottak Lévai Norbert volt, a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat önkéntese. A tűzesetről ő maga mesélt nekünk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb