Mindenmás

Napi pakk: jön a hidegfront, legendás szegediek napja a mai

Parádés hét következik, a hőség enyhül majd, a mediterrán pezsgés viszont velünk marad: folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Móra-parkban rendezett Európai Népek Fesztiválja, szerdától Szegedtől pár kilométerre jön a Tankcsapdás-Kowalskys Magyar Sziget és egyre közelebb kerülünk a Szegedi Ifjúsági Napokhoz is. Kávé bekészít, indítunk egy lendületes napi pakkal!

AKIKRE MA REGGEL (IS) BÜSZKÉK VAGYUNK

2022. július 25., hétfőt írunk, boldog névnapot kívánunk Kristóf, Jakab és Valentin nevű olvasóinknak!

Két legendás szegedi is kötődik a mai dátumhoz, az egyikőjük Vaszy Viktor zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház egykori igazgatója, a másik pedig Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója.

  • 119 éve született Vaszy Viktor zeneszerző, karmester, érdemes és kíváló művész, aki munkásságának jelentős részét Szegeden valósította meg. 1945-től a Szegedi Nemzeti Színház karmestere, 1948-tól zeneigazgatója, 1955–1957-ben a Zeneakadémia tanára, 1957–1969 között a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója volt. Kezdeményezésére szerveződött önálló városi intézménnyé 1969-ben a Szegedi Szimfonikus Zenekar, melynek 1975-ig igazgató karmestere volt. 1958-ban szegedi karvezetők megkeresése nyomán létrehozta a város oratóriumkórusát, a Szegedi Zenebarátok Kórusát, mely 1986 óta az alapító nevét felvéve Vaszy Viktor Kórus néven működik. A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik megújítója és zenei irányítója. Az ő nevét többek között a Belvárosi mozi előtti Vaszy Viktor tér őrzi.
  • 204 éve halt meg Dugonics András, az első magyar regény, az Etelka írója. A Szegeden született piarista szerzetes, író, egyetemi tanár emlékezetét többek között a jó öreg Dugonics tér és a Dugonics András Piarista Gimnázium őrzi.

KEDDEN JÖN A HIDEGFRONT, DE FÁZNI NEM FOGUNK

Kedden hidegfront érkezik, de többfelé továbbra is 35 Celsius-fok körüli csúcsértékek várhatók, és csak a jövő hétvégén mérséklődhet érdemben az elmúlt napokban tapasztalt hőség, akkor jellemzően 30 fok körül, sok helyen az alatt alakulnak a maximumok – írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése alapján.

  • Hétfőn túlnyomóan derült, száraz idő várható. A minimumok általában 14 és 20 fok között, az északi völgyekben és a hidegre érzékeny részeken 10 fok körül alakul. A legmagasabb hőmérséklet 31 és 37 fok között valószínű.
  • Kedden egy hidegfront egyre szakadozottabb, gomolyos felhőzete vonul át a térség felett. Előtte délkeleten még többórás, másutt néhány órás napsütés is várható. Az ország északnyugati felén több helyen, máshol elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. A szél sokfelé megerősödik, zivatarban viharossá fokozódhat. A hőmérséklet hajnalban 11 és 23 fok között alakul, a szelesebb tájakon, vízpartokon mérhetik a magasabb, az északkeleti völgyekben az alacsonyabb értékeket. Délután általában 30-39, nyugaton, északnyugaton 26-29 fokot mérhetnek.
  • Szerdán és csütörtökön sok lesz a napsütés. Általában száraz idő várható, de elvétve előfordulhat zápor, zivatar. A szél megélénkül, szerdán néhol időnként meg is erősödik. Szerdán a hajnali 13-21 fokról 29-35 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön a minimumok 12 és 21, a maximumok 30 és 37 fok között alakulnak.
  • Pénteken is több órára kisüt a nap, de főleg a nap második felében északnyugat felől egyre több felhő érkezhet és szórványosan előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél is. A hőmérséklet hajnalban 13 és 22, a délutáni órákban általában 30 és 36 fok között valószínű, de északnyugaton ennél hűvösebb is lehet.
  • Szombaton felhőátvonulások várhatók hosszabb-rövidebb napsütéssel. Több helyen előfordulhat zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 22 fok között valószínű. A csúcsértékek 26 és 34 fok között várhatók.
  • Vasárnap szórványosan fordulhat elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A hőmérséklet hajnalban 10 és 19, délután általában 25 és 30 fok között valószínű.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb