Közélet

Magyar Nemzet: a futárok szeptembertől is katázhatn(án)ak

A nagy ételkiszállító cégek berkeiben már kidolgoztak egy jogi konstrukciót arra, hogy futáraik a jogszabály szeptemberi változása után is katázhassanak – írja a Magyar Nemzet, forrásként azt a Mediaworks Hírcentrumot megjelölve, amely számos kormányközeli médiatermék mellett őket is kiadja. A portál szerint a nagy ételkiszállító cégek – mint a Wolt vagy a FoodPanda – jogi megoldása szerint futáraik ezentúl kizárólag az ennivalót megrendelő magánszemélyekkel állnak majd szerződéses kapcsolatban, a kiszállító céggel magával nem.

A cikkben konkrétan azt írják,

…hogy a futárok így szeptembertől is katázhatnának.

Az írásban egy ennél még erősebb állítás is szerepel, a Magyar Nemzet azt írja, hogy “szakmai körökből származó információk” szerint nyolcszázezertől másfél millió forintig terjedhet a teljes állásban dolgozó futárok havi bevétele.

NAV, KATA, TÜNTETŐ FUTÁROK

A fenti két tételt követően a napilap rögtön felvezeti, hogy erre a megoldásra bizony ugrani fog a NAV, majd szolídan bevisz egy gyomrost a demonstráló futároknak:

  • “Ha információnk igaz, s a nagy cégek egyenruháját viselő kiszállítók ezentúl is katáznak majd, vajon tétlen marad-e az adóhivatal” – írják, majd megjegyzik, hogy az állam ugyanis a kormányzati közlések szerint minden, a bújtatott foglalkoztatás gyanúját felvető esetkörtől meg akarja tisztítani a katát, visszaadva ezzel az adónemet a valóban kis- és valóban vállalkozó rétegnek.
  • A cikk ezt követően azt kezdi el boncolgatni, hogy vajon miért tüntetnek a futárok, ha már beszédtéma az új jogi konstrukció. “Elképzelhetetlennek tűnik, hogy a futárok vagy legalább meghatározott részük nem tud arról, ami az adószakmában nyílt titok, vagyis arról, hogy ezentúl is a katában maradhatnak. Ha viszont ez így van, adódik a kérdés: miért tüntetnek?” – zárják a fejtegetésüket.

A teljes írást IDE kattintva találod.

SZEGEDEN EDDIG HÁROMSZOR TÜNTETTEK KATA-ÜGYBEN, KEDDEN JÖN A NEGYEDIK

“Forgalomlassítással egybekötött demonstrációt szervezünk Szegeden” – írta a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szerkesztőségünknek küldött levelében. A tüntetést ezúttal a Momentummal együtt hozzák majd össze, magyarán, ugrott a politikamentes koncepció.

A menet útvonala a Klauzál tér – Victor Hugo utca- Belvárosi híd – Népkert sor – Temesvári körút – Bertalan híd – Római körút – József Attila sugárút – Tisza Lajos körút – Glattfelder tér lesz, állítólag most nem fogják lezárni a hidat, csak átmennek majd rajta.

Forrás: MNO

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb