MindenmásVideo365

Vadul felcsapó méteres lángok, menekülő vadak – videón a Kisteleken pusztító tűzeset

Szombaton több mint tíz hektár területen gyulladt ki az aljnövényzet és a nádas a Csongrád-Csanád megyei Kisteleken, a Tóalj utcában és környékén. A lángok egy melléképületbe, fóliasátorba, mezőgazdasági gépekbe, gumikba, bálákba is belekaptak, és a tűzben egy nagyfeszültségű áramvezeték is leszakadt – írtuk meg a hétvégén, most pedig a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a közösségi oldalán osztott meg egy videót az esetről.

Mint kiemelték, nemcsak az embereket, hanem a vadon élő állatokat is veszélyezteti a szabadtéri tűz. Minden élet számít – valószínűleg szegény őz is így volt vele, amikor a kisteleki lángok észlelése után úgy döntött, hogy rohamtempóban elmenekül. A katasztrófavédelem szerint a kialakult tűz a közeli lakott területet is veszélyeztette, több mint 50 tűzoltó küzdött meg a lángokkal a hőségben, a füstben.

“FUSSON, KI MERRE LÁT!”

A katasztrófavédelem azt is írja, hogy el sem tudjuk képzelni, hogy milyen melege volt a tűzoltóknak, de abba is nehéz belegondolni, hogy az állatok mit élhetnek át, hiszen ők védőfelszereléssel sincsenek ellátva. Felhívták a figyelmet arra, hogy a rémület következtében „Fusson, ki merre lát!” módszert alkalmazva számos esetben előfordul, hogy az állatok az úttest felé vezető utat tartják a legjobb kiútnak. Habár sokszor elkerülhetetlen az ütközés, kizárólag a sofőrök képesek csökkenteni az ebből származó károkat. Ha egy őz szalad át az úttesten, ne feledd:

  • fékezz, és ne kapd el a kormányt,
  • gondolj bele, hogy vajon mi elől menekülhet (valószínűleg nem direkt ugrik az autód elé),
  • a hőség ellenére légy éber és figyeld az út szélét is, ne csak az úttestet,
  • ha pedig elkerülhetetlen az ütközés, ellenőrizd, hogy ki és mi sérült, és hívd a 112-t

Gondolj arra, hogy az állat is és te is meg vagy rémülve egy ilyen helyzetben, de te vagy az, aki befolyással lehetsz a végkifejletre. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb