Közélet

Lemondták a teljes urológiai ellátást Szegeden (frissítve, betegség miatt szünetel a fekvőbeteg felvétel)

„Személyi feltételek átmeneti hiánya miatt” lemondta a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem, július 22-től augusztus elejéig – számolt be a Facebookon Kunetz Zsombor egészégügyi elemző. A lemondást előző este 18 órakor közölték a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK), így gyakorlatilag elérhetetlenné válik a környéken az urológiai onkológia műtéti ellátás is. 

Hozzátette, a hazai egészségügyi ellátás csúcsszervei az egyetemi centrumok, itt látják el azon betegeket, akiket máshol tudás-, infrastruktúra vagy eszközhiány nem tudnak ellátni. Itt vannak a tudomány, a kutatás és a képzés központjai is. Az egyetemi centrumok humánerőforrás tekintetében pedig sokkal jobban ellátottak, mint bármely más kórház, hiszen miután a képzés és a posztgraduális képzés is itt van, orvos létszámuk nagyon sokszor adott, szakdolgozó tekintetében pedig, sokszor vonzóbb a nagyvárosi környezetben dolgozni, mint utazni.

ORSZÁGOS LETT A PROBLÉMA?

Kunetz Zsombor ugyanakkor arról is ír, hogy a klinika honlapja szerint 2 rezidens, egy szakorvos, egy tanársegéd, egy adjunktus, nulla főorvos, egy nyugalmazott egyetemi docens, egy emeritus professzor, két igazgatóhelyettes, egy igazgató dolgozik a kórházban. Mindeközben hozzátette, a Bács-Kiskun Megyei Kórház urológiai osztálya is bezárt július 1-től októberig. A betegeket éppen arra a szegedi osztályra irányították, ami a posztban szerepel. Így a régiós probléma országossá vált. Az NNK által kiállított dokumentumban az áll, hogy a nem súlyos eseteket Bajára, Gyulára és Orosházára irányítják át, míg a súlyos eseteket Budapestre, Pécsre és Debrecenbe.

Az ügyben érdeklődtünk a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinikáján, amint válasz érkezik, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTVE (17:49): BETEGSÉG MIATT MONDHATTÁK LE AZ ELLÁTÁST

A Szent Györgyi Albert Klinikai Központ hivatalos honlapjára kedden délután felkerült egy tájékoztatás, miszerint betegség miatt szünetel az ellátás. Mint írják:

“Tájékoztatjuk betegeinket, hogy az Urológiai Klinikán betegség miatt átmenetileg, előreláthatóan 2022.08.01. napjáig a fekvőbeteg felvétel szünetel. A járóbeteg ellátás és a jelenleg is bent fekvő betegek ellátása zavartalanul folyik.”

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb