Szegedi Arcok

Buli volt a Csillag Börtönben, death metal helyett népdalokat énekeltek a fogva tartottak

Tizenkilencedik alkalommal kerül sor a Dankó Pista Fesztiválra a Szegedi Fegyház és Börtönben – áll az intézmény szerkesztőségünknek küldött közleményében, mint írták, ilyenkor “nyári szünet” van a Csillagban működő iskolában és a dolgozó fogvatartottak is szabadságot vehetnek ki munkahelyükön, így a kultúrára bent is több idő jut.

Ha azt írjuk le, hogy buliztak a szegedi fogvatartottak, 10-ből 9 Szeged365 olvasó szerintünk valami ilyesmi muzsikára gondol, zenei aláfestésként:

…és persze, ha már a börtön-témánál járunk, ilyenre (az utóbbi, Grammy-díjas klipet a kaliforniai San Quentin State Prison-ben, a világ egyik legkeményebb fegyházában vették fel James Hetfield-ék):

A sztereotípiákkal ellentétben a cikkünkben szereplő fesztivált nem a trash – vagy death metal műfajok uralták, hanem a hagyományőrző népzene.

A Dankó Pista Fesztivál egy Ki mit tud – dal vette kezdetét július 26-án a fegyintézetben. A rendezvényen tizenhárom műsorszámot értékelt a zsűri Sebők Maja színművész elnökletével. A zsűri tagjai voltak: Borsi János bv. ezredes, Balog József elnök, rendező és Martinkovics Máté színművész.

Szavaltak, énekeltek és táncoltak a vetélkedőre nevezők – írja az intézmény közleménye. Az első helyezést a Csillag hagyományőrző zenekara kapta, második lett egy Petőfi Sándor versét háromféleképpen előadó formáció, a harmadik díjat egy népdalt éneklő fogvatartott kapta. A különdíjasok között szerepeltek versmondók, énekesek és egy bűvészmutatvány előadója is. A vetélkedőnek voltak megható és igazán vicces pillanatai, minden műsorszám vastapsot kapott a közönségtől és a zsűritől.  

A rendezvénysorozat augusztusban és szeptemberben folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: you can try these out
'Fel a tetejéhez' gomb