Közélet

Orbán Viktor, a Kossuthon: ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdaság lesz

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozik, a legfontosabb ki – és bejelentéseket folyamatosan frissülő cikkünkben hozzuk.

Az interjúban többek között arról beszélt az ország első embere, hogy Európa pénze elfogyott, az amerikaiak még mindig azt hiszik, hogy az orosz-ukrán háború (számukra) nyerhető, illetve arról is, hogy október lehet a fordulópont, akár háborús gazdaság is életbe léphet.

A STRATÉGIA ELBUKOTT

“155 nappal ezelőtt az volt a terv, hogy amerikai tanácsadókkal, nyugati tervekkel Ukrajna legyőzi Oroszországot” – váltott a miniszterelnök a háború témájára, majd így folytatta:

  • A második terv az volt, hogy a szankciók megrendítik Oroszországot.
  • A harmadik az, hogy alkalmazkodni tudunk a szankciókhoz.
  • A negyedik az, hogy a világ csatlakozik a szankciókhoz.

Mint mondta, egyik sem valósult meg: az oroszok nem állnak vereségre, a szankciók nem Oroszországot rendítették meg, a világ nincs velünk.

A stratégia elbukott, nincs többé, újra lenne szükség.

OKTÓBERTŐL JÖHET A HÁBORÚS GAZDASÁG

Brüsszelnek nincs új stratégiája – magyarázta, szerinte az unióban a fogyasztás visszafogásról beszélnek, meg áremelésről.

“Ha Brüsszel nem változtat, októbertől háborús gazdaság lesz.”

– jelentette ki a miniszterelnök.

A SZANKCIÓK NEM MŰKÖDNEK, TÜZET OLTANI NEM LÁNGSZÓRÓKKAL MEGYÜNK

Tüzet oltani nem lángszórókkal megyünk – mondta Orbán Viktor, érzékeltetve, hogy a szankciók nem működnek. Békét kell kötni, meg kell állapodni. Mint magyarázta, amíg nem lesznek orosz-amerikai tárgyalások, a háború lezárásnak esélye csekély.

EINSTAND?

Brüsszel 15 százalékos fogyasztáscsökkentési javaslata kinyitott egy új vitát. “Akinek van gáza, adnia kell annak, akinek nincs. Ezt einstandnak hívják, nem tudjuk elfogadni” – nyilatkozta.

MAGYARORSZÁGON LESZ GÁZ, A PROBLÉMA AZ ÁR

“Magyarországnak lesz elég gáza” – jelentette ki magabiztosan Orbán Viktor, majd arról beszélt, hogy Szijjártó Péter évek óta építi az alternatív útvonalakat. Az elmúlt években kiépült egy török-szerb útvonal, illetve kötöttünk a horvátokkal is egy megállapodást.

“A mi problémánk az ár” – mondta a miniszterelnök.

“Okos rendszert építettünk ki, ezt 10 évig tudtuk tartani. Meghatároztuk az árat, amit a családoknak fizetni kellett. Ezt az árat tartani tudtuk, úgy, hogy az állam kipótolta az árat. Ez 250 milliárd forintba került évente, ez azonban most felugrott 2 ezer milliárdra. Ezt már nem lehet kigazdálkodni” – magyarázta az utóbbi napok-hetek kiakadásait okozó döntésüket, majd azt mondta, hogy ma egy magyar család spórol az áramszámlán 56 ezer forint, a gázszámlán 146 ezer forintot.

MÁR MEGINT A HÁBORÚ

Az interjú végén ismét előkerült a háborús témakör, a kormányfő arról beszélt, októberben dől majd el, hogy Európa belesodródik-e a háborús gazdaságba, mint mondta, addig a kormány a rezsicsökkentést meg tudja védeni.

“Az angolszászok még mindig azt hiszik, hogy ezt a háborút meg lehet nyerni. Az amerikaiak finanszírozzák ezt a háborút. Eddig odaadtak 50 milliárd dollárt. De a második fél évben, vagy 2023-ban ezt ki adja oda, azt nem tudom” – mondta a miniszterelnök, aki tett egy elég masszív kijelentést:

“Európának nincs pénze.”

Mint mondta, az amerikaiak még mindig azt hiszik, hogy meg lehet nyerni a háborút, ezért nincs béketárgyalás. Ezen a novemberi amerikai félidős választás változtathat.

A VÉGÉRE: ASZÁLYKÁROK

A beszélgetés legvégén az aszálykárok témája érkezett, Orbán Viktor itt arról beszélt, hogy felmérték a károkat, az a veszély nincs, hogy ne tudnák élelmiszerrel ellátni a lakosságot. “A saját ellátásunk biztonsága nincs veszélyben. Még export is lehet. A gazdák kára már más eset: a kárenyhítési alap kimerült. Ezért a kormány létrehozott egy munkacsoportot a gazdák kárainak enyhítésére. Egy héten belül várható döntés” – mondta, majd kijelentette:

“A gazdák segítséget fognak kapni.”

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb