Mindenmás

Újra katonai konvoj miatt állt be a 47-es, amerikai M88-as ARV-t szállítottak

Szűk egy héttel azt követően, hogy négy, M1 Abrams tankokat szállító amerikai kamion okozott masszív forgalmi dugót az algyői Tisza-hídon, csütörtök este 8 után ismét ugyanott állt be a kocsisor, ismét egy katonai konvoj miatt. Olvasói beszámolók alapján Szeged felé ment az araszolgatás, a legutóbbi M1 Abrams amerikai általános harckocsi helyett most M88-asokat vittek a teherautók.

Olvasói üzenetek és a HMVHLY Car Life felhasználói szerint az algyői Tisza-hídtól egészen a nagyfai bekötőútig állt a sor, a fotó az előbb említett csoportba került fel:

Ez volt a múltkori szállítmány:

M1 Abrams általános harckocsi, melyet a Chrysler Defense cég tervezett 1980-ban, jelenleg a General Dynamics Corporation gyártja az ohiói Limában. Az elsődleges fegyverzete egy 120 mm-es M256 sima csövű ágyú, de van rajta légvédelmi – és hátrafelé tüzelő géppuska is, a meghajtásáról pedig egy AGT–1500 gázturbinás, 1500 (!) lóerős motor gondoskodik. Az amerikaiak ezt használták az öbölháborúban, Afganisztánban és Irakban is.

…és ez a mostani:

M88-as ARV, avagy Armed Recovery Vehicle, páncélozott mentőjármű, abból is az egyik legnagyobb a világon. Jelenleg három változat létezik, az M88, M88A1 ​​és M88A2 HERCULES (Heavy Equipment Recovery Combat Utility Lifting Extraction System). Az M88-as sorozatot leginkább a vietnami háborúban, a Perzsa-öbölben, Irakban és Afganisztánban, valamint kisebb mértékben Koszovóban vetették be, a funkciója a nehéz páncélozott járművek visszaszerzése. Zúzós “kis” vas, 1050 lóerős, V12-es twin turbo dízel motorral, üresen 63.5 tonnás (!) súllyal és M2-es gépkarabéllyal felpakolva.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb