Blog

Újabb cipőfa nőtt ki Szegeden, vagy csak beütött a szombat esti bulika? Most épp a Napfényfürdő bejáratánál hódoltak a furcsa amerikai hagyománynak

“Nem hiányzik valakinek az ágon lógó cipellő?” – tette fel a kérdést egy Kata nevű virtuális családtagunk a Szeged365 Társalgó csoportban, a feltöltött fotón egy fél pár, a Napfényfürdő bejárata előtti fáról lógó lábbeli látszik. Hogy az alsóvárosi “cipőfához” hasonló kompozícióhoz van-e szerencsénk vagy szimplán beütött a szombat esti buli(ka) a stranddal szemben működő kocsmában, nem tudni, minden esetre, ha pont Neked hiányzik a képen látható csuka, javasoljuk, menj érte.

FURA HAGYOMÁNY, EGYENESEN AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBÓL: TAVALY ALSÓVÁROSON “NŐTT” KI EGY CIPŐFA

Nem mindennapi látvány fogadta azokat a szegedieket, akik Alsóvároson, a Vasútállomás háta mögött a Borbás utcában jártak tavaly februárban, az egyik fa út közepére behajló ágán ugyanis fürtökben lógtak a cipők.

Sokan úgy gondolják, a cipők fára felkötése amerikai hagyomány, a városi legendák több jelentést is társítanak a furcsa szokáshoz:

  • Az egyik ilyen legenda szerint a fellógatott csukák a bandák területeinek határait jelölik, vagy megmutatják a bennfenteseknek, hol lehet drogot kapni.
  • Mások szerint a fiatalok a cipő felhajításával ünneplik meg a nyári szünet kezdetét,
  • vagy adják hírül szüzességük elvesztését,
  • szakításukat,
  • a katonák így jelzik új állomáshelyre telepítésüket, leszerelésüket,
  • a házasságra készülők egy korszak lezárását,
  • a bandatagok pedig elhunyt társukra emlékeznek ily módon.

NEWCASTLE, SZEGED, HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

Az első európai “cipőfa” az angliai Newcastle-ben jelent meg, ahol egy egyetemista a sikeres vizsgái után örömében a magasba dobta cipőjét, de az fennakadt a ma már Shoe Tree-nek nevezett fán.

Szép lassan hagyomány lett az ünneplő fiatalok körében, hogy elzarándokoljanak a fához, amely ma már roskadásig van cipőkkel.

A szlovén fővárosban, Ljubljanában is fürtökben lógnak a telefonvezetékekről a csukák, nem is csoda, hogy az érdekes szokásból igazi turistalátványosság lett. Nemcsak Szegeden, de szerte az országban is találhatunk cipőfákat, a legutóbbi, a témában megjelent cikkünk idején asz alábbi helyeken virítottak:

  • Vásárhely közelében, a 47-es menti bicikliútnál Kishomok felé,
  • Kecskeméten a Vasútkert egyik tölgyfáján – amelyek elhelyezése a helyi gördeszkások nevéhez fűződik – ötven pár lábbeli lóg,
  • Pécsen is több helyen látni fára, oszlopra, vezetékre hajigált lábbeliket,
  • de Karcagon és Esztergomban is felfedezhetünk egy-egy kirándulás során cipőfákat.

Az alábbi fotót tavaly lőttük Alsóvároson, a Borbás utcában (ez a cipőfa azóta már megszűnt, pedig már igazi szegedikumnak számított):

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb