Szegedi Arcok

Joe Bugner, avagy a szőregi fickó, aki bucira verte Muhammad Ali fejét – rákattantunk a Párizsi Egyetem híresség-térképére

Egy egészen zseniális, interaktív térképpel rukkoltak elő a Párizsi Egyetem kutatói, a Topi Tjukanov geográfus által vezetett projekt Wikipedia és Wikidata adatok alapján mondja meg, hogy melyik városnak melyik híresség a legfontosabb szülötte. Rákattantunk a a Nature folyóiratban publikált térképre, amely egészen meghökkentő arcokat dobott be Szegedre zoom-olva, többek között azt a szőregi születésű Joe Bugner-t,

  • aki profi ökölvívóként igencsak kellemetlen perceket okozott Muhammad Ali-nak,
  • és aki rengeteg Bud Spencer film főgonosza volt.

Csakis Szegedre fókuszálva, az alábbi négy nevet dobta be a térkép:

  • Zsigmond Vilmos (Szeged, 1930. június 16. – Big Sur, Kalifornia, 2016. január 1.) szegedi származású amerikai Oscar-díjas operatőr. Egy 2003-as, az International Cinematographers Guild (Operatőrök Nemzetközi Céhe) által végzett kutatás szerint az egyike a történelem tíz legbefolyásosabb operatőrének.
  • Csernus Sándor (Algyő, 1950. március 21. –) magyar történész, középkorász, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) tanszékvezető tanára a Középkori Egyetemes Történeti Tanszékén és a kar volt dékánja (2008–2014). Két tudományos színtér, a magyar–francia kapcsolatok története és a középkori politikai struktúrák és politikai gondolkodás az a két fő kutatási tevékenysége, ahol újszerű és iskolateremtő eredményekkel gazdagította a hazai tudományosságot.
  • Molnár Gergely András (Kiskundorozsma, 1897. november 16. – 2006. március 22.) halálakor a legidősebb magyar ember; 2012-ig az ismert leghosszabb életű magyar férfi (ekkor Gallai Rezső megdöntötte a rekordját), 108 évet és 116 napot élt. Harcolt az I. és a II. világháborúban is, a 108. születésnapján vette át a Honvédelmi Minisztérium kitüntetését. Ő volt Magyarország utolsó I. világháborús katonája.
  • Joe Bugner (eredeti neve: Kreul József, Szőreg, 1950. március 13. –) magyar származású angol és ausztrál ökölvívó, színész. A szőregi pofozógép az 1956-os forradalom után hagyta el az országot, előbb Angliában, később Ausztráliában telepedett le. Az 1970-es években élte virágkorát, bokszolt a kor nagyjaival, Joe Frazierrel és Muhammad Alival is. Szerepelt több Bud Spencer-filmben mint rosszfiú, többek között az Én a vízilovakkal vagyok című film negatív főhősét alakítja, jelenleg Ausztráliában él.

A szőregi születésű ökölvívó-filmsztárról rengeteg videó van fent a YouTube-on, mi most kettőt mutatunk ezek közül.

SZŐREGI FICKÓ VS MUHAMMAD ALI

Muhammad Ali és Joe Bugner két bokszmeccset vívott egymással. Első küzdelmükre 1973. február 14-én került sor, a visszavágót 1975. július 1-jén rendezték. Ali mindkét meccset egyhangú döntéssel nyerte meg, de – mint az alábbi, a Las Vegas-i Convention Centerben készült felvételen is látszik, kapott rendesen a szegedi-szőregi óriástól:

SZŐREGI FICKÓ VS BUD SPENCER

A második videó az Én a vízilovakkal vagyok című Bud Spencer – Terrence Hill klasszikusból származik, a zöld pólós, nem gyengén jó kötésű fickó a mi emberünk:

A térképet IDE kattintva tudod böngészni, Szeged környékén a fent felsoroltak mellett még olyan legendás arcokat dob fel, mint Rózsa Sándor, az óbébai Edmund Téry és a Makón született Pulitzer József.

Előre szólunk: ha egyszer rákattansz, órákig nem fogsz tudni lejönni a térképről, szó szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb