Kikapcs

Augusztus 12. a kívánságok éjszakája lesz Szegeden: jön a Perseidák meteorraj – mutatjuk, honnan érdemes nézni a csillaghullást

Augusztus 12. és 13. a kívánságok éjszakája lesz Szegeden, telis tele lesz az égbolt felettünk hullócsillagokkal. Érkezik ugyanis a minden évben augusztusban esedékes Perseidák meteorraj, az egyik leglátványosabb csillaghullás, amit szabad szemmel is nyomon követhetünk. Arról, honnan és mikor érdemes az eget kémlelni, Dr. Barna Barnabással, a Szegedi Tudományegyetem csillagászával, a Szegedi Csillagvizsgáló munkatársával beszélgettünk.

A PERSEIDÁK METEORRAJ IDEJÉN KÍNÁLKOZIK A LEGJOBB LEHETŐSÉG A CSILLAGHULLÁS MEGCSODÁLÁSÁRA

A csillaghullás nem más, mint egy meteorraj, gyakorlatilag mikro meteorok bombázzák ilyenkor a Föld légkörét, amelyek korábban, évtizedekkel ezelőtt itt járt üstökösök hátrahagyott por – és szemcsefelhőiből keletkeznek, tudtuk meg Barna Barnabástól. Mint mondta, Földünk évről – évre belefut pályájának ugyanezen szakaszán ezekbe a por – és jégszemcse felhőkbe, amelyeket ilyenkor láthatunk elégni a magas légkörben gyakorlatilag felvillanásokként. Évközben egyébként bármikor van esélyünk hullócsillagokat megpillantani, de ilyenkor egy-egy meteorraj idején, például az augusztusi Perseidáknál kínálkozik a legjobb lehetőség és alkalom erre.

TÁVCSŐ NÉLKÜL, SZABAD SZEMMEL IS LÁTHATÓ A CSILLAGHULLÁS

A Perseidák meteorrajnak viszonylag elnyújtott, két éjszakára eső maximuma van, ami azt jelenti, hogy augusztus 12-én és 13-án éjszaka érdemes lesni az égboltot, amelyhez távcső sem kell, csak a saját szabad szemünk. Megfigyelésükhöz, amikor besötétedik, érdemes olyan helyet keresnünk, ahol távol húzódhatunk a mesterséges fényektől, hogy minél kevésbé zavarja az éjszakai égbolt kémlelését. Készülhetünk plédekkel, polifoammal is, amelyekre kifekve sokkal kellemesebb szemlélni a csillaghullást, tanácsolta Barna Barnabás, majd hozzátette, idén mindebben van egy csavar is. “A telihold is nagyjából ugyanezekre a napokra esik, ami fénnyel árasztja el az esti égboltot, e miatt idén nem lesz teljesen ideális a környezet a Perseidák megfigyelésére” – tudtuk meg a csillagásztól.

A SZEGEDI CSILLAGVIZSGÁLÓ IS KÉSZÜL A LÁTVÁNYOS CSILLAGHULLÁSRA

Ahogy Barna Barnabás mondta, augusztus 12-én legalább a Szegedi Csillagvizsgálóig érdemes lesz majd kimenni, ugyanis ők is készülnek a látványos meteorhullásra. “Egyrészt egy közösségi hullócsillag les lesz a Kertész utcában, a Csillagvizsgáló melletti észlelőréten, másrészt, ha már ennyien érdeklődnek a Perseidák iránt, akkor ez egy remek alkalom arra, hogy távcsöveinkkel is kitelepüljünk. Ahogy mondtam, habár a Perseidák megfigyelésére nincs szükség távcsőre, de számtalan más érdekes objektumot láthatunk az égbolton. A Hold krátereit például gyönyörűen meg lehet majd figyelni, de késő éjjel már a bolygók, a Jupiter és a Szaturnusz is felkapaszkodnak a horizont fölé” – árulta el a csillagász.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ BARNA BARNABÁSSAL

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb