Közélet

Aggályosnak tartja az új, a fakitermelés szinte bármilyen korlátozását eltörlő kormányrendeletet a WWF Magyarország

Augusztus 5-én lépett hatályba az a kormányrendelet, amely eltörölné a fakitermelés szinte bármilyen nemű korlátozását. A WWF szerint a rendelet természetvédelmi, illetve fenntarthatósági szempontból is problémás.

Akárcsak az akácosok esetében, a kormányrendelet eltörli a tölgy- és bükkerdők kötelezően alkalmazandó vágáskorát. Továbbá, a tölgyeseket az elkövetkezendő időben elég lesz sarjaztatással felújítani a kitermelés után – derül ki az Index cikkéből.

BÁRMIKOR LEHET FÁT VÁGNI EZEK UTÁN

Mint írják, a jövőben nem kell a természetes erdőtakarót helyreállítani, sem a kivágott akácosok, sem más idegenhonos fafajú erdők esetében. Nem kell tekintettel lenni az úgynevezett vegetációs időkre, tehát az erdő lombos állapotban, vagy a madárvilág költési idejében is vágható.

A WWF Magyarország rendkívül kockázatos lépésnek tartja a fakitermelés fokozását, mondván minél szegényebb egy erdő élővilága, annál inkább védtelen a klímaváltozás hatásaival szemben. A frissen vágott fa egyébként sem azonosítható a tűzifával, hiszen a hatékony égéshez nagyjából 20 százalékos nedvességtartalom kell, melyet 1-2 év szárítással lehet elérni.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb