Mindenmás

Óriáspókot találtak egy szegedi lépcsőházban, levideózták, majd eltűnt a kis drága (felvétel a cikkben)

Mielőtt még beindulna a pánik, szólunk: életveszélyes, trópusi nyolclábú helyett ismét egy “magyar tarantuláról” van szó, avagy egy őshonos, ártalmatlan, de elég ijesztő szongáriai cselőpókról. A Szegeden Láttam csoportba feltöltött videón egy saccra 5-6 centis példány bambul egy szegedi lépcsőházban, a felvételt készítő Kriszti pedig azt írta,

  • nem mer lemenni a lépcsőn,
  • a videó után szerettek volna egy fotót is lőni a méretes pókról,
  • viszont az eltűnt és valószínűleg továbbra is a lépcsőházukban flangál.

A videó, a Szeged365 TikTokról:

@szeged365

Óriáspókot találtak egy szegedi lépcsőházban, levideózták, majd eltűnt a kis drága… :) Forrás: Kriszti, Szegeden Láttam csoport (FB) #SpiderMan

♬ eredeti hang – Szeged365

A felvételt készítő, majd publikáló szegedi lány elsőre arra gondolt, hogy egzotikus pókról van szó, amely megszökött otthonról, majd később azt írta, már tudják milyen pók, őshonos, egyben védett is.

NAGY, SZŐRÖS, DE NEM KELL TŐLE FÉLNI: BEMUTATJUK A MAGYAR TARANTULÁT!

“A gyerekek és a férjem már aludtak, egy kicsit még meglátogattam a hűtőt, utána pedig mondom csak illene fogat mosni. Beléptem a fürdőbe és megláttam a tükör mellett, fejmagasságban, elsőre vagy 10-15 centisnek néztem volna, de így utólag 5-6 centi lehetett, ami a nagy potroha és vastag lábai miatt óriásinak tűnt. Szégyellem, de megfogtam a papucsot és ijedtemben bevertem neki egyet” – írta májusban Iza nevű olvasónk, aki ugyanabba a pókfajba szaladt bele Szegeden, mint a fenti videó készítője. Mivel azt kérdezte, hogy vajon “valamiféle tarantula” lehetett-e a hívatlan vendég, felhívtuk Veprik Róbertet, a Szegedi Vadaspark igazgatóját.

A szakember a megkeresésünkre elmondta, egyéni érzékenységtől függ, hogy veszélyes-e a szongáriai cselőpók marása, kellemetlen, de alapvetően nem veszélyesebb mint egy méh vagy egy darázs csípés.

A szongárai cselőpókkal foglalkozó szakirodalom szerint a marást követően rövid időn belül émelygés és heves szívdobogás jelentkezhet. A mérgében, amely különböző fehérjék keveréke, a szívösszehúzódások erejét fokozó vegyület is található.

VÉDETT ÁLLAT, NE LIKVIDÁLD…

A Szegedi Vadaspark igazgatójával Fülöp Tímea kolléganőnk beszélgetett a témában, a szakember azt javasolta, ha találunk egyet a lakásban, a legjobb egy papírlappal alányúlni és kivinni a szabadba. Mint mondta, egy füves-gyepes töltésoldalon érdemes elengedni a befogott állatot.

A lycosa singoriensis hazánkban védett állatfaj, 1996-ban ez volt az elsőként védelem alá helyezett magyarországi pókfajta, erről a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet gondoskodik. Ugyancsak ez a jogszabály határozza meg természetvédelmi értékét, ami 5000 Ft-os nagyságrendű. Vagyis, ha agyoncsapod egy papuccsal, ennyivel lógsz majd a magyar államnak, kérünk, már csak ezért se lapítsd ki szegénykét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb