Szegedi Arcok

Herczeg Tamást választották az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetőjének – exkluzív interjú a Szabadtéri Játékok volt igazgatójával

“Új korszak kezdődik az életemben, és új korszak a Szabadtéri Játékok életében is. Az utóbbi években az intézményvezetés mellett erőteljesebben foglalkoztat a művészeti oktatás és az alkotói munka, a rendezés is. Vezetőként elszakadok a Játékoktól, de maradok alkotóként és persze a Játékok lelkes nézőjeként” – hangzott 2021. januárjában Herczeg Tamás, akkori igazgató búcsúja, amikor távozott a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetői pozíciójából. A színházi szakembernek az elmúlt másfél évben sikerült valóra váltania terveit és mind az oktatás és az alkotói munka területén kiteljesedni, míg a Szabadtéri után először oktatóként került a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, egy hónapja, július elseje óta már ő tölti be a felsőoktatási intézmény Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetői tisztségét. Pályájáról Herczeg Tamással beszélgettünk.

HERCZEG TAMÁS ÉLETÉBEN A MŰVÉSZETI FELSŐOKTATÁS ÉS AZ ALKOTÓI FOLYAMATOK KERÜLTEK ELŐTÉRBE

Ahogy a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatója anno elköszönésében is mondta, színházi pályája során a hangsúlyt szeretné áttenni a művészeti felsőoktatásra, illetve a rendezést, az alkotói folyamatokat szeretné az előtérbe helyezni. Ennek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar címzetes főiskolai docenseként maradt az intézmény oktatója, mely keretében az operaénekes hallgatóknak tart ma is színpadi gyakorlatot. Emellett az elmúlt egy évben a Színház- és Filmművészeti Egyetem docenseként a rendezőasszisztens képzés osztályvezetőjeként pallérozta az ifjú elméket. Egy hónapja, 2022. július 1-től pedig a szintén Szegedhez kötődő Bodolay Géza rendezőtől átvette a Színház- és Filmművészeti Egyetem Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet vezetését és a felsőoktatási menedzsmentben kezdett el tevékenykedni.

MÁR 10 ÉVE KÉSZÜLT ARRA, HOGY OKTATÓKÉNT KITELJESEDHESSEN

Ahogy Herczeg Tamás elmondta, mindig is benne volt a terveiben, hogy a felsőoktatással szorosabb kapcsolatot fűzzön, ennek megfelelően már 10 éve készült arra, hogy oktatóként kiteljesedhessen, akkor doktorált ugyanis a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen teatrológiából. Hozzátette, nagyon izgalmas számára a fiatalokkal találkozni, azzal a nemzedékkel, aki a következő generációja lesz a magyar színházművészetnek. “Most jöttem haza a Debreceni Nyári Akadémiáról, ahol az elsőéves rendező és színész hallgatókkal voltunk együtt egy hétig. Nagyon – nagyon sok energiát tud adni a fiatal tehetségekkel való együttlét. Miközben folyamatos impulzusokat kapunk, meg is kell felelni azoknak a szellemi kihívásoknak, amelyekkel ők érkeznek: tettvággyal, kreativitással és energiával teli”.

ÚJ, IZGALMAS KIHÍVÁSOK ELŐTT ÁLL

Az intézetvezető azt is elárulta, hogy pályafutásában új pozíciója, a felsőoktatási menedzsment annyiban jelent újdonságot, hogy egyetemi környezetben nem volt még lehetősége szervezési menedzsmenti feladatokkal foglalkozni. “Ez jelentős kihívásokat jelent számomra, részint még tanulom a folyamatokat, másrészt a szegedi kötődésem is segítséget ad, hiszen egy kiváló szegedi dékán barátom is nagy támogatást nyújt számomra abban, hogy szakmailag felkészülten álljak a kihívások elé. Nagyon izgalmas folyamat, hiszen egy komoly átalakuláson van túl a magyar felsőoktatás jelentős része, melynek köszönhetően a szegedi és a színművészeti egyetem is alapítványi formában működik. Sok-sok új dolgot hoz ez a felsőoktatásban és sok-sok lehetőséget is jelent egyszerre” – mondta el Herczeg Tamás.

EGYFAJTA SZÍNHÁZESZTÉTIKAI FORRADALOM VAN KIBONTAKOZÓBAN

Ebben az új struktúrában nagyon sok kibontható új gondolat van, az intézetvezető véleménye szerint tulajdonképpen egyfajta színházesztétikai forradalom előtt állnak. “Nem olyan régen eltöltöttem tíz napot a kisvárdai határon túli magyar színházak fesztiválján, az élmény újból szembesített, hogy az anyaországi fősodortól markánsan eltérő esztétikai formákban gondolkodnak. Úgy gondolom, hogy a látásmódból is érdemes sokat beemelni”.

A MAGYAR SZÍNHÁZI ELIT EGYIK LEGJELENTŐSEBB ALKOTÓJA VÁLLALTA EL A SZÍNMŰVÉSZETI EGYETEMEN A RENDEZŐ OSZTÁLY VEZETÉSÉT

“Komoly lehetőség az, hogy a magyar színházi elit egyik legjelentősebb alkotója, Tompa Gábor, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója és főrendezője, hosszú évtizedes tengerentúli tapasztalat után most nálunk vállalta el a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a rendező osztály vezetését” – tudtuk meg az intézetvezetőtől, hozzátéve a vele együtt töltött idő nagyon felemelő, ugyanakkor jelentős kihívás is lesz számára.

HERCZEG TAMÁS A RENDEZÉSTŐL SEM SZAKADT EL

Herczeg Tamás elárulta, az egyetemi menedzsment nagyon a kedvére való, hiszen ő elsősorban a menedzsmenti oldalról érkezett a színház világába és később kezdett el maga is alkotótevékenységgel foglalkozni. Mindeközben nem szakadt el a rendezéstől sem. Mint mondta, nagy örömet jelentett számára, hogy idén a Békéscsabai Jókai Színházban rendezhetett egy nagyszínpadi produkciót, a Tihany tündér című mesét, mely a tihanyi visszhang legendájáról szól. Az intézetvezető azt is elmondta, jövőre is visszatér Békéscsabára rendezőként. “Ahogy a közel 15 éves szegedi kötődéstől elválva terveimet megfogalmaztam, úgy tűnik, hogy az élet megadja számomra a lehetőségeket és ebbe az irányba dolgozhatok tovább”.

AZ ÚJ KIHÍVÁSOK MELLETT A RÉGI RUTIN IS MEGMARAD

A rendező abba is beavatott bennünket, hogy már megvan a következő darab is, melyet életre kelt, egy új magyar dráma, amit szintén a békéscsabai színházban állíthat majd színre, de mindeközben már a szeptemberi évkezdésre is koncentrál. Elmondta, hogy a színművészeti egyetemen a tanításon túl aktív színházi élet is működik, hiszen számos vizsgaprodukció is készül, melyek színpadra állítását, a színház működtetését a Herczeg Tamás által vezetett intézet valósítja meg. “Így tulajdonképpen az új kihívások mellett a régi rutin is megmarad az előadások létrehozása tekintetében” – mondta el az intézetvezető.

SZEGED365 PODCASTINTERJÚ HERCZEG TAMÁSSAL

Hallgasd meg teljes beszélgetésünket is Herczeg Tamással, a Szegedi Szabadtéri Játékok volt igazgatójával.

Fotók forrása: Herczeg Tamás Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb