Sport

Óriási siker az úszó Európa-bajnokságon: megvan Pádár Nikolett első érme, a magyar férfi váltó pedig megszerezte a magyar úszósport 100. Eb-címét

EB – bronzérmes lett Pádár Nikolett az úszó Európa-bajnokság első napján a római kontinensviadalon. A HAÁSZ SZUE 16 éves tehetségének már van érme világversenyről – Niki a tavalyi világkupán lett ezüstérmes –, de a felnőtt Eb egy újabb mérföldkő az életében – írta közleményében a Szegedi Úszó Egylet. Hab a tortán: a női döntő után a magyar férfi váltó Európa-bajnok lett: a 4×200-as férfi gyorsváltó megszerezte a magyar úszósport 100. Eb-címét.

PÁDÁR NIKIÉK A HARMADIK HELYEN ÉRTEK CÉLBA

Mint írták, a római kontinensviadal döntőjében a 4×200 méteres gyorsváltó első embereként állt rajthoz Pádár Nikolett, 1:58.52-es időt úszva első helyen adta át a stafétát Hosszú Katinkának. A klasszis legenda után Késely Ajna remekelt, majd Ábrahám Lilla is kiváló teljesítményt nyújtott, sőt Verrasztó Dávid is Eb-ezüstérmet zsebelhetett be.

A nőknél a Pádár Nikolett, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású staféta 7:55.73-mal a harmadik helyen ért célba. A háromszoros olimpiai bajnok Hosszúnak ez volt a 97. érme világversenyeken. Előbb a nők döntőjét rendezték, a magyar csapat a Pádár, Hosszú, Késely, Ábrahám összeállításban várta a rajtot. A délelőtti előfutamban leggyorsabb egységből Molnár Dóra és Jakabos Zsuzsanna került ki – előbbi már korábban jelezte, hogy a 200 méter hát elődöntője után nem lesz ott az esti programban -, helyettük a 16 esztendős Pádár Nikolett és a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka került be.

“MINDENT A VÁLTÓÉRT!”

“Megérte visszalépni az egyéni elődöntőtől, fantasztikus érzés, hogy Európa-bajnoki bronzérmes lettem ezzel a szuper magyar csapattal. Az úszásom vége már nagyon fájt, de mindent a váltóért!” – nyilatkozta Pádár Nikolett az M4 Sportnak.

“Nagyon boldog vagyok! Ígéretes jövő elé néz ez a magyar csapat, a következő években kiváló eredményeket érhet el a nemzetközi porondon. Pádár Nikolett élete harmadik legjobb idejét érte el 200 méter gyorson, de ami fontosabb, hogy először teljesítette a táv második felét egy percen belül. Át tudtuk tehát menteni az idei két korábbi világversenyen mutatott jó formát. Különösen örülök annak, hogy az Eb-t rögtön egy éremmel kezdte, és ez még fényesebb is lehet, Nikire ugyanis jellemző, hogy a nagy versenyeken napról napra jobban teljesít” – nyilatkozta Gellért Gábor, a HAÁSZ SZUE vezetőedzője.

A MAGYAR FÉRFI VÁLTÓ MEGSZEREZTE A MAGYAR ÚSZÓ SPORT 100. EB – CÍMÉT

Hab a tortán: a női döntő után a magyar férfi váltó Európa-bajnok lett: a 4×200-as férfi gyorsváltó megszerezte a magyar úszósport 100. Eb-címét. A Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf kvartett elképesztő úszással letarolta a mezőnyt a döntőben.

A küzdelem csak a záróemberig, az olimpiai bajnok Milák Kristóf vízbe ugrásáig volt szoros, a Honvéd klasszisa ugyanis gyakorlatilag faképnél hagyta a mezőnyt, így nagy fölénnyel diadalmaskodott a váltó. “Az elmúlt időszakban azért már többször úsztunk együtt, a jövőben azért ez még jobban össze fog állni, jó lenne egy hét perc körüli időt megcélozni” – mondta Márton Richárd. Németh Nándor elmondta, mindenképpen ő szeretett volna elsőnek úszni, és tisztában volt azzal, hogy éremesélyes a gárda. “Miután újra összeállt ez a csapat a világbajnokságon, tudtuk, hogy ezt nyomni kell. Ez az első nagy eredményünk, amit szerintem tornászhatunk még felfelé, nemsokára pedig itt egy olimpia, ahol dobbanthatunk. Az elején sikerült jól indítanunk, a végére pedig bedobtunk egy torpedót a vízbe” – utalt Milákra Németh.

Forrás: Szegedi Úszó Egylet/MTI

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb