Közélet

Támadás érte a legnagyobb ukrán atomerőművet, az ENSZ-főtitkár szerint katasztrofálisak lehetnek a következmények


Újabb, a zaporizzsjai atomerőművet ért csapásokról adtak hírt ma reggelre, Ukrajna és Oroszország továbbra is egymást hibáztatja a támadásokért – írja az UNIAN. Mindkét ország közlése szerint csütörtökön 10 találat érte Európa legnagyobb erőművét, az ENSZ főtitkára, António Guterres szerint a támadások katasztrófához vezethetnek.

Kína és az Egyesült Államok egyaránt arra kérte az ENSZ szakértőit, hogy sürgősen látogassanak el az üzemhez és mérjék fel a károkat.

ASZÓDI ATTILA, BME: NEM TÖRTÉNET CSERNOBILI TÍPUSÚ BALESET

„Rendkívüli módon kifogásolható” – fogalmazott Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének tanára, a Paksi Atomerőmű korábbi kormánybiztosa az RTL-nek nyilatkozva arról, hogy meg van osztva az erőmű vezetése, és oroszok és ukránok is vannak a létesítményben, de „csernobili típusú baleset” ebben az erőműben nem tud történni, mert ezek vízhűtésű, vízmoderálású reaktorok, nincsen bennük grafit. Emiatt inkább azt tartja valószínűnek, hogy a harcok alatt, vagy miatt kialakulhat egy olyan műszaki üzemzavar, amit az egyébként stressz alatt dolgozó, hónapok óta nagyon rossz körülmények között tevékenykedő ukrán üzemeltetők nem tudnak kezelni.

Aszódi Attila szerint bár egyik félnek sem érdeke, hogy baleset legyen az erőműben, kialakulhat egy olyan eseménysor, amelynek radioaktív kibocsátás lehet a végeredménye, amely elérhet Magyarországig. A szakértő szerint ennek nem lehet olyan erős a hatása, hogy veszélyes lehessen az egészségünkre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb