Közélet

Újabb háború törhet ki Európában – Albin Kurti koszovói kormányfő ijesztő dolgokat mondott

Nagy az esélye annak, hogy Koszovó és Szerbia között ismét fegyveres összetűzés alakuljon ki – idézte a V4NA hírügynökség Albin Kurti pristinai kormányfőt, aki a la Repubblica című olasz lapnak nyilatkozott a témában. A szerbek, de a koszovói albán ellenzék is bírálta a miniszterelnököt a háborús kijelentései miatt.

A vezető úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai invázió előtt kicsi volt a harcok kiújulásának esélye, de mostanra a helyzet megváltozott.

AUGUSZTUS ELEJÉN LÁNGOLT FEL A TŰZ KOSZOVÓBAN

A szerbek és a koszovói albánok között a hónap elején élesedett ki újabb konfliktus, amikor a pristinai kormány úgy határozott, hogy semmibe veszi a Belgrád által kiadott dokumentumokat, s azok helyett saját papírokat ad. A szerbek ezekkel léphettek volna be az általuk el nem ismert ország területére. Ezek után útakadályokat emeltek a tiltakozó szerbek, hogy a koszovói kabinet szüntesse meg a határozatát. Később amerikai nyomásra Albin Kurti engedett, s egy hónappal eltolta az intézkedés végrehajtását. A rend azóta helyreállt, de elemzők szerint ez csak egy rövid ideig tartó állapot, ugyanis szeptember elsejétől ismét érvényben lesz a korábbi határozat – elevenítette fel a történteket az Origo. A koszovói miniszterelnök figyelmeztetett, hogy Szerbia jelentős katonai jelenléttel bír az országhatár mentén.

A KOSZOVÓI MINISZTERELNÖK SZERINT SZERBIA SZERVEZTE A MEGMOZDULÁSOKAT, OROSZ HÁTTÉRREL

“A szerbeknek 48 bázisuk van Koszovó körül, a megmozdulások nem voltak spontánok, Belgrád szervezte őket Oroszország támogatásával” – magyarázta az olasz lapnak Kurti. A koszovói miniszterelnök úgy fogalmazott,

“nem mondaná, hogy nagyon magas az összetűzések veszélye, de mindenképpen nagy.”

Mint kifejtette, előnynek tartja, hogy NATO-csapatok vannak náluk, de úgy látja, Koszovó egy autokráciával határos demokrácia.

A SZERBEK ÉS ALBÁNOK KIAKADTAK KURTI HÁBORÚS KIJELENTÉSEIN

A pristinai kormányfő kijelentéseire reagált Petar Petkovic, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője is. Szerinte az albán politikus azért találta ki az orosz befolyást, mert nemcsak Szerbiát akarta támadni, hanem egyben előre igazolta is azokat az egyoldalú lépéseket, amelyek a szerb nép ellen irányulnak Koszovóban. A koszovói albán ellenzék is bírálta Kurtit a háborús kijelentései miatt, Avdullah Hoti volt kormányfő szerint párbeszédre van szükség Szerbiával és normális életre. Isa Mustafa (szintén) korábbi miniszterelnök szerint Kurti olyan, mint Oroszország. Amíg Moszkva Ukrajnát borította lángra, addig Albin Kurti a koszovói intézményrendszert. Mustafa kiemelte, a térségnek béke kell.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb