Közélet

Ropogtak a fegyverek a szerb-koszovói határon, megszólaltak a légvédelmi szirénák

“Újabb szomszédunknál törhet ki a háború, ropognak a fegyverek a Szerb határon” – írta vasárnap a Világgazdaság, miután a koszovói rendőrség bejelentette, hogy a tüntetők által felállított blokádok miatt lezárta a jarinjei és brnjaki határátkelőket a járműforgalom elől. Észak-Koszovó szerb lakossága így tiltakozott a a fővárosi, azaz pristinai vezetés azon döntése ellen, amely szerint éjféltől bevezetik az igazolványokra és a rendszámtáblákra vonatkozó rendeleteket.

  • Vasárnap este a tüntetők albánokat vertek össze,
  • a rendőrség közlése szerint lövések is eldördültek,
  • a főként szerbek lakta Észak-Mitrovica kisvárosban pedig több mint három órán át hallatszottak a légvédelmi szirénák.

LÉGVÉDELMI SZIRÉNÁK, MEGVERT ALBÁNOK, LÖVÉSEK

Vasárnap több száz szerb teherautó, tartálykocsi és egyéb jármű parkolt le a Szerbiával közös két kulcsfontosságú határátkelőhely közelében, tiltakozásul az új szabályok miatt, ami arra kényszerítette a rendőrséget, hogy lezárja a két átkelőt.

https://twitter.com/DerLionHeart/status/1553847999041765378?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1553847999041765378%7Ctwgr%5Eabfae352b8f23ef8b83c1a06824fb2a275ffc850%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vg.hu%2Fkozelet%2F2022%2F07%2Fujabb-szomszedunknal-torhet-ki-a-haboru
  • Reuters szerint a feldühödött tüntetők több albánt is megvertek az elzárt utakon, és néhány autót megtámadtak. 
  • Az Index arról írt, hogy a főként szerbek lakta Észak-Mitrovica kisvárosban több mint három órán át hallatszottak a légvédelmi szirénák.
  • A koszovói rendőrség tájékoztatása szerint néhány rendőri egységre tüzet nyitottak, de nem sérült meg senki.
  • A HVG beszámolója szerint szerb oldalon megjelentek a légierő harci gépei és helikopterei.
  • Mitrovica albán és szerb részét összekötő hídra kiálltak az olasz KFOR-erők.

Egy évvel ezelőtt már történt hasonló eset, akkor a helyi szerbek ugyanezeket az utakat a rendszámtáblák miatt eltorlaszolták, a koszovói kormány különleges rendőri erőket vetett be, Belgrád pedig vadászgépeket vezényelt a határ közelébe.

TÖRÉKENY BÉKE, MAGYAR PARANCSNOK ÁLTAL IRÁNYÍTOTT KFOR-MISSZIÓ

Szerbia továbbra is saját területének tekinti Koszovót, amely 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét. A Belgrád és Pristina közötti párbeszéd 2011-ben indult az Európai Unió (EU) közvetítésével, amely a kapcsolatok normalizálását közvetítette. Az Egyesült Államok és az Európai Unió főbb országai elismerték Koszovó függetlenséget, de Szerbia nem hajlandó ezt megtenni, ahogyan a Koszovóban élő szerb nemzetiségűek többsége sem.

A két ország között továbbra is nagy a feszültség, és a koszovói törékeny békét a NATO misszió tartja fenn, amelynek 3770 katonája van a helyszínen. A szövetség által Koszovóban vezetett KFOR misszió – amelyet egy magyar parancsnok irányít – közölte, hogy kész beavatkozni, „ha a stabilitás veszélybe kerül”.

KOSZOVÓI KORMÁNY: SZERBIA A FELELŐS A TÖRTÉNTEKÉRT

Albin Kurti koszovói kormányfő vasárnap arról beszélt, hogy a szerb kormány által felügyelt „bűnözők” lövöldöztek Koszovó északi részén. Mindenkit nyugalomra intett, és arra figyelmeztetett, ne dőljenek be semmilyen dezinformációnak.

https://twitter.com/admirim/status/1553824830704713728?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1553824830704713728%7Ctwgr%5Eabfae352b8f23ef8b83c1a06824fb2a275ffc850%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.vg.hu%2Fkozelet%2F2022%2F07%2Fujabb-szomszedunknal-torhet-ki-a-haboru

“Szembenézünk a sovinizmussal, és dolgozni fogunk a demokratikus köztársaságunkért” – mondta. A koszovói kormány egy közleményt is kiadott, melyben azt írták, hogy Szerbiát teszi felelőssé a történtekért, határozottan elítéli az észak-koszovói utak elzárását, és azt, hogy fegyveresek lövöldöztek – idézte a sajtóanyagot a Telex.

VUCIC BEKEMÉNYÍTETT

Helyi idő szerint 21 órakor tévébeszédet tarott Aleksandar Vučić szerb elnök. Egyebek mellett arról beszélt, a békére törekednek, de ha Koszovóban elkezdenek szerbeket üldözni, megfélemlíteni vagy „gyilkolni”, akkor „győzni fog Szerbia”.

HARMINC NAPPAL HALASZTOTTÁK EL A KÉT HATÁROZAT VÉGREHAJTÁSÁT

A koszovói kormány éjszaka bejelentette, hogy harminc nappal, szeptember 1-jéig elhalasztják a két határozat végrehajtását. „Nemzetközi szövetségeseinkkel együttműködve vállaljuk, hogy a szerbiai határátkelőhelyeken harminc nappal elhalasztjuk a rendszámtáblákkal és okmányokkal kapcsolatos döntések végrehajtását azzal a feltétellel, hogy minden barikádot eltávolítanak és visszaállítják a teljes mozgásszabadságot” – áll a koszovói kormány Telex által idézett közleményében.

A B92.net szerint a feszültség enyhült bejelentés után.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb