Közélet

Utasításban erősítette meg az őshonos fák védelmét az agrárminiszter – már ki is jött a Magyar Közlöny róla

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az ezzel kapcsolatos utasítás már meg is jelent a Hivatalos Értesítőben.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült, a vegetációs időszakra vonatkozó előírások 2023. március 31-e után nem alkalmazhatók. A tárcavezető megerősítette azt is, hogy természetvédelmi vagy Natura 2000 terület esetében, az őshonos fák tarvágása tilos.

A KERESLETET ELSŐSORBAN AKÁCCAL KELL KIELÉGÍTENI

A miniszter az állami erdőkre vonatkozó utasításában kitért arra is, hogy a megnövekedett tűzifa-igény miatt a keresletet elsősorban akáccal kell kielégíteni, ez a fafaj ugyanis kitermelés után nyers állapotban is jól használható. Hangsúlyozta, a könnyített szabályok csak akkor alkalmazhatók, ha a 2022-re vonatkozó kitermelési tervben foglaltak végrehajtásával a tűzifa-keresleti igény nem elégíthető ki. A miniszter kifejtette, két év alatt 44 ezer hektár új erdő telepítése kapott támogatást, 2010 óta pedig csaknem 45 millió köbméterrel nőtt az élőfa készlet. Az idei évben csak az állami erdőgazdaságok még 1,3 millió köbméter tűzifa és apríték tervszerű kitermelésére rendelkeznek érvényes engedéllyel. A miniszteri utasítás megerősíti azokat a korábbi intézkedéseket, hogy Magyarország zöld tőkéjét semmiképpen se veszélyeztessük – szögezte le a tárcavezető.

KOMOLY VIHART KAVART AZ ÚJ RENDELET

A tűzifahiány enyhítésére a kormány nemrégiben hozott egy rendeletet, amelyben eltörölte a fakitermelés szinte minden korlátozását, a jogszabály komoly vihart kavart a természetvédők körében, és az LMP is tüntetést szervez emiatt Szegedre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb