Szegedi ArcokVideo365

Nyílt napot tart augusztus 20-án a Makkosházi Közösségi Kert – a természetbarátoknak jelentkezni is lehetőségük lesz a kezdeményezéshez

Nyílt látogatási napot szervez augusztus 20-án, szombatra a Makkosházi Közösségi Kert, ahol 9 és 15 óra között minden kertbarát és természetkedvelő megcsodálhatja a közösség által gondozott magaságyásokat, az ott nevelgetett növényeket, teljes pompájukban. És ez még nem minden, a nyílt nap során egy nyereményjátékra is invitálnak a szervezők, amelyről a Kert koordinátora, Kinyó Pál mesélt nekünk.

FŐKÉNT A MI VIDÉKÜNKÖN HONOS KULTÚRNÖVÉNYEKET TERMESZTENEK

Szegeden, a Lomnici utcában már évek óta művelik parcelláikat a Makkosházi Közösségi Kertben a környék lakói, megtermelve maguknak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a mindennapi életben szükségesek. A Makkosházi Közösségi Kert 2014-ben jött létre a volt Vízműtelep helyén, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és Kinyó Pál koordinálásával. A program népszerűségét jelzi, hogy 2016-ra már mind a 28 kijelölt parcellát aktívan művelték a környékbeliek, megtermelve maguknak mindent, amire szükségük lehet. Főként a mi vidékünkön honos kultúrnövényeket termesztenek, így paradicsomot, paprikát, borsót, cukkinit, fokhagymát, epret is találni a kis földeken, de van, aki gyógynövényeket nevelget, mint amilyen például a körömvirág.

EGY JÁTÉKBAN VEHETNEK RÉSZT AZOK, AKIK FÉNYKÉPEKET KÉSZÍTENEK A KERT MAGASÁGYÁSAIRÓL A NYÍLT NAPON

Az augusztus 20-ai nyílt nap alkalmából pedig mindenkinek lehetősége van a Kert csapatának gyönyörűen gondozott magaságyásait megtekinteni, ráadásul a koordinátor egy játékra is invitálja az érdeklődőket. Kinyó Pál elmondta, a nyereményjáték során nincs is más dolga a Kert látogatóinak, mint fényképeket készíteni az ott található magaságyásokról. Ezt követően, aki az általa készített fotót elküldi augusztus 24-ig a megadott email címre, egy sorsoláson vehet részt és értékes nyereményekkel gazdagodhat.

Fotó: Magyar Andor

A NYÍLT NAPON JELENTKEZÉSI LAPOT TÖLTHETNEK KI AZOK, AKIK SZERETNÉNEK A KEZDEMÉNYEZÉSHEZ CSATLAKOZNI

A koordinátortól azt is megtudtuk, a nyílt nap résztvevőinek, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a Makkosházi Közösségi Kert összetartó és természetkedvelő csapatához, lehetősége nyílik egy jelentkezési lap kitöltésére, ugyanis, ahogy Kinyó Pál elárulta, nagy terveik vannak és szeretnék bővíteni tevékenységüket, erről az ősz folyamán tudhatunk majd meg többet.

“Ebben a nem könnyű helyzetben, a nagy meleg, a szárazság, az aszály, másrészt a háború indokolja, hogy egy adott közösség, amely valóban értéket akar teremteni, a környezetében lévő földterületet, ami még nincs kihasználva a városban, különösen a társasházak környékén, ésszerűen, támogatások segítségével ki tudja használni ahhoz, hogy boldoguljanak az ott lakók” – avatott be bennünket Kinyó Pál.

A MAKKOSHÁZI KERT TAGJAI AKTÍV KÖZÖSSÉGI ÉLETET ÉLNEK

A tagok nem csak a kertészkedésben jeleskednek, hanem aktív közösségi életet is élnek együtt. Július 19-én, kedden például Környezetvédelmi nyílt napot tartottak a Kertben, ahol a résztvevők számára Dr. Sipos József, vásárhelyi növényorvos a növények szeretetéről, gondozásáról és közösség összekovácsoló erejéről tartott előadást.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb