Szegedi ArcokVideo365

Szegedi Pletykák: tudod-e, hogy mit ünneplünk augusztus 20-án?

Közeleg augusztus 20-a Magyarország nemzeti ünnepe és hivatalos állami ünnepe, mikor az államalapításra és az államalapító I. István királyra emlékezünk. Szegedi Pletykák rovatunkban most arra voltunk kíváncsiak, mennyire tudják a szegediek, mit ünneplünk ezen a napon, illetve miért pont augusztus 20-án ünneplünk.

Uralkodása idején István király augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját tekintette kiemelt ünnepnek: ezen a napon tartott törvénykezést a Fehérvárra összehívott királyi tanáccsal. István király 1038. augusztus 15-én, Mária Mennybemenetelének napján halt meg. István halálát követően ezért hosszabb ideig augusztus 15-én emlékeztek meg az államalapító uralkodóról. Az ünnepnapot a lovagkirály, I. (Szent) László rendeletére tették át augusztus 20-ra, mivel az ő közbenjárására ezen a napon nyilvánították szentté Istvánt.

SOK-SOK PROGRAM VÁR AZ AUGUSZTUS 20-AI ÜNNEPSÉGSOROZAT KERETÉBEN SZEGEDEN

Már csak pár nap és elstartol Szegeden az augusztus 20-ai ünnepségsorozat, melynek idén a tavalyi évhez hasonlóan a Széchenyi tér ad otthont. Tűzijáték ugyan nem lesz, viszont az ünnepi kavalkádban a felhőtlen kikapcsolódásról élő koncertek, kézműves és gasztronómiai piac, valamint gyermekprogramok és utcabál fog gondoskodni. Többek között színpadra lép a Kozmix, de itt lesz velünk a Napfény városában az Apostol Együttes és az Animal Cannibals is. A programokról és a kitelepülő kiállítók kínálatáról Rácz Attilával, a rendezvényt szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ผลบอล
'Fel a tetejéhez' gomb