Szegedi Arcok

Karikó Katalin szeptembertől befejezi a munkát a BioNTech cégnél

Szeged díszpolgára, a világhírű magyar biokémikus nemrég egy nagyinterjút adott, amelyben az életéről, az mRNS vakcináról és az új feladatairól is mesélt, illetve arról, miként vélekednek a magyar tudósokról nyugaton – írja a Blikk, a Nők Lapja nyomán. Mint kiderül, Karikó Katalin szeptembertől már nem dolgozik a BioNTech-nél, új feladatok várnak rá.

Karikó Katalin magyar biokémikus, az mRNS-vakcina egyik feltalálója már több mint 70 elismerést, kitüntetést kapott az áttörés miatt a sejtszintű gyógyítás terén. A professzor arcképe egy tűzfalra is felkerült Budapesten, így ikonnak nevezhető, amiről reméli „jó hatással van a fiatalokra, inspirálja őket a szorgalmas tanulásra és a kitartásra”.

A MAGYAROK DOLGOS, SZORGALMAS EMBEREK

Karikó Katalin szerint Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgos, szorgalmas emberek, vagyis nem csak mi hisszük, hogy a magyar tudomány világhírű, bár Karikó Katalin szerint egy kis összefogassál még többre tudnánk jutni. „És ha összefognánk és segítenénk egymást, még többre jutnánk. Ha sok kutatónak nem lenne akkora az egója, jóval előrébb tarthatna a világ. Csak sokan nem akarják az eredményeiket másokkal megosztani, mert maguknak kívánják a dicsőséget. Utóbbiért én nagyon ritkán küzdöttem, talán egyszer vagy kétszer: az egyik alkalommal akkor, amikor Drew Weissmannal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat. A beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztos azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam” – nyilatkozta Karikó.

ÚJ FELADATOK VÁRNAK RÁ

Mindezek mellett az interjúban bejelentette, hogy szeptember végétől már nem dolgozik a BioNTechnél. “Szeptember végén befejezem a munkám a BioNTechnél. Új feladatok várnak rám, elsősorban szeretnék végre a tudományos munkában újra elmélyülni, mert az elmúlt másfél évben kevesebb idő jutott erre” – árulta el a tudós.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb