Közélet

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a fakitermelést érintő kormányrendelet megsemmisítésének érdekében – ilyen volt a tüntetés a Dugonics téren

El a kezekkel a magyar erdőktől! címmel szervezett tüntetést csütörtök délután Szegeden, a Dugonics térre az LMP – Magyarország Zöld Pártja. A tüntetésen pár tucat érdeklődő jelent meg, egészen családias hangulatban telt. Az eseményen beszédet mondott Bakos Bernadett, a párt országgyűlési képviselője, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke és Fehér Attila a párt szegedi elnöke.

A DEMONSRÁCIÓ APROPÓJÁT AZ ADTA, HOGY AUGUSZTUS 5-ÉN ÉLETBE LÉPETT AZ A KORMÁNYRENDELET, AMELY ELTÖRÖLNÉ A FAKITERMELÉS SZINTE BÁRMILYEN NEMŰ KORLÁTOZÁSÁT

A demonstráció apropóját az adta, hogy augusztus 5-én hatályba lépett az a kormányrendelet, amely eltörölné a fakitermelés szinte bármilyen nemű korlátozását. Az új rendelet szerint „a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni”. Ez bővebben azt jelenti, hogy:

  • a védett természeti területen idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújításakor – a természet védelméről szóló törvényben foglaltaktól eltérően – nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás, fogalmaznak, „természetes úton is elvégezhető,”
  • az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvényben foglalt korlátozásoktól immár mentesen végezhető,
  • a törvény mellékletében felsorolt állami erdészeti társaságok által az erdőgazdálkodáshoz szükséges és földmunkával járó közelítőnyom-hálózat pedig hatósági engedély nélkül alakítható ki.

BAKOS BERNADETT RÉSZSIKERNEK NEVEZTE, HOGY MINISZTERI UTASÍTÁSSAL BIZONYOS RÉSZEIT FELÜLÍRNI KÍVÁNJÁK A KORMÁNYRENDELETNEK

Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője azzal kezdte beszédét, hogy a fakitermelés szinte bármilyen korlátozását eltörlő kormányrendelet ellen múlt hét pénteken Budapesten tartottak már egy tüntetést, melyen 5 ezer ember vett részt. Mint mondta, úgy látja, részsikert sikerült elérniük, ugyanis a kormány részben meghátrált, kiadott kedden egy olyan miniszteri utasítást, amely bizonyos részeit felülírni kívánja a kormányrendeletnek. Bakos Bernadett szerint azonban nem lehet egy miniszteri utasítással felülírni egy kormányrendeletet, ami továbbra is érvényben van, és ezért is jött létre a jelen demonstráció, továbbra is tiltakoznak az ellen, hogy a magyar erdőket tarvágással, a vegetációs időszakban lehessen irtani. Az országgyűlési képviselő elmondta, az ügyben alkotmánybírósági beadvánnyal fognak élni, azt szeretnék elérni, hogy semmisítsék meg ezt a kormányrendeletet.

AZ LMP AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ FOG FORDULNI A RENDELET MEGSEMMISÍTÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN

Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke elmondta, mindenki tapasztalhatja, hogy az éghajlatváltozás rendkívül gyorsul, az Európai Uniónak és Magyarországnak is az lenne a célja, hogy minél hamarabb elérjük a klímasemlegességet. Ha nem csökken a szén-dioxid kibocsátás, akkor egyetlenegy útja van, hogy a klímasemlegességet elérjük, hogy az erdők területeinek a nagyságát növeljük, hiszen az erdő nyeli el a szén-dioxidot. Véleménye szerint, ha így folytatjuk az ország jelentős része el fog sivatagosodni. Beszédében Schmuck Erzsébet is hangsúlyozta, az LMP az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a rendelet megsemmisítésének érdekében, ezért az Alkotmánybíróság felé egy országgyűlési határozati javaslatot fognak benyújtani.

“EBBEN A KÉRDÉSBEN NINCSENEK POLITIKAI OLDALAK, EZ A KÖZÖS JÖVŐNK ÜGYE”

Fehér Attila a párt szegedi elnöke szintén azzal kezdte beszédét, hogy Alkotmánybírósághoz fognak fordulni a rendelet eltörlésének érdekében. Szerinte, addig nem nyugodhatnak meg, amíg a rendeletet vissza nem vonják. Tettekkel kell fellépni az erdők védelmében, ezért is jöttek létre az erdővédő csoportok és az erdőfigyelő honlap. “Ebben a kérdésben nincsenek politikai oldalak. Ez nem pártpolitikai kérdés, hiszen mindannyian ugyanitt élünk és ugyanazt a levegőt lélegezzük be. Ez a közös jövőnk ügye” – mondta el Fehér Attila, aki szerint a miniszteri utasítás bizonyítja, hogy a fellépésük eredményes volt és van esély a rendelet teljes visszavonására.

Sasold meg az élő bejelentkezésünket is

Fotók: Zombori József

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb