Közélet

Klebelsberg-telepi Polgári Kör: a Holt-Tisza után a “nagy” Tiszába is beleengednék a Floratom szennyvizét

40 éven át szennyezték a Szeged déli végén lévő Holt-Tiszát, Magyarország történetének egyik legszomorúbb ökológiai katasztrófáját előidézve mindezzel. A “Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című, 4 és félmilliárdos projekt kezdetével az utolsó szennyező, a 22 hektárnyi üvegházban paradicsom, paprika és gerbera termesztéssel foglalkozó Floratom Kft. is kénytelen volt megszüntetni a csurgalékvíz holtágba történő engedését, azonban a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör nyílt levele szerint egy egészen hajmeresztő dolog kezdődött augusztus 15-el: elkezdték kiépíteni a csőhálózatot, amivel a szennyvizet hamarosan már a “nagy” Tiszába engedhetik bele.

FEJLÉC ÉS ALÁÍRÁS NÉLKÜLI FECNIKKEL TÁJÉKOZTATTÁK A LAKOSSÁGOT ARRÓL, HOGY INDUL A CSŐVEZETÉKEK KIÉPÍTÉSE

A polgári kör a Hattyasi Kiskertekben lakó szegediektől szerzett tudomást a dologról, a napokban ugyanis az alábbi, fejléc, aláírás és bélyegző nélkül ellátott tájékoztató (?) lappal járták körbe a Szegedi Vízmű Zrt. egyenruháját viselő férfiak az érintett területen lakó telek-tulajdonosokat. A levél mellett aláírásokat gyűjtöttek, melyben az érintettek hozzájárulását kérték arra, hogy egy “Szeged, Szentmihálytelki kertészeti telep termálvizének Tisza folyóba történő bevezetése” című projekt csövezési munkálatait a telkeiken keresztül is végrehajthassák. Halkan jegyeznénk meg, hogy a Floratom Kft az említett részen működik és speciel kertészettel foglalkozik, az ügyet kirobbantó Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör nyílt levelében meg is jegyezték, hogy “kínosan, de jót” mulattak a cég megnevezésén. Szerintük a képlet pofon egyszerű:

  • a “Gyálai Holt-Tisza kármentesítése” című projekt idén nyáron történt megkezdésével az érintett cég köteles volt abbahagyni a szennyezést,
  • erre elkezdték kiépíteni a csövezést a “holt” helyett immáron az “igazi” Tiszához.

Mindezt a jelek szerint az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Szegedi Vízmű és Szeged város önkormányzata jóváhagyásával, hiszen a kivitelezés augusztus 15-én már el is kezdődött. Tovább rontja a helyzetet, hogy az érintett területen rengeteg fát kell kivágni a munkálatokhoz, magyarán, “Zöld Város Program” ide vagy oda, duplán környezetromboló lesz a projekt hatása:

ATTÓL TARTANAK, HOGY ÚJ FEJEZET NYÍLIK A SZENNYEZÉSBEN

A polgári kör hétfő délben kiküldött, többek között Botka László polgármesternek, Mihálffy Béla országgyűlési képviselőnek, Mihálik Edvin zöld város tanácsnoknak és összesen 12 érintettnek címzett nyílt levelét változtatás nélkül közöljük.

“Tisztelt Katasztrófavédelmi Igazgatóság!

Tisztelt Tisztelt Cs. m. Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztáy!

Tisztelt Országos Vízügyi Főigazgatóság!

Tisztelt Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság!

Tisztelt Jegyző Asszony!

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Tisztelt zöld város tanácsnok úr!

Tisztelt Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága!

Tisztelt országgyűlési képviselő úr!

Tisztelt önkormányzati képviselő úr!

Tisztelt Szegedi Vízmű Igazgatóság!

Tisztelt média!


Mellékelten küldjük Önöknek a Szegedi Vízmű Zrt. dolgozói által kézbesített értesítést, amelyben a Szeged Klebelsberg telepi lakosok közül az érintetteket tájékoztatják a benne említett csővezeték kiépítésével kapcsolatban.

Döbbenve tapasztaltuk, hogy egy új ipari termálvíz-vezetéket építenek, ezúttal az élő Tiszába. Az itt élő lakosság évtizedekig küzdött azért, hogy a közvetlen környezetében lévő Holt-Tisza szennyezése befejeződjön, és a szennyező csőhálózatok felszámolásra kerüljenek.

A lakosság attól tart, hogy környezetünk szennyezésében új fejezet nyílik, ugyanis közvetlenül a régi bevezetések felszámolása után újabb csővezeték épül, amelynek ezúttal az élő Tisza lesz az elszenvedője. Ráadásul a kivitelezés során a környezetet rombolják, fákat vágnak ki, sőt magántulajdonban lévő telkeken keresztül kívánják átvezetni a csövet.

A fentiek mellett sérelmezzük a tájékoztatás teljes hiányát, hiszen a Holt-Tisza rehabilitációs projekt egyeztetésein számos alkalommal nyílt volna lehetőség arra, hogy a lakosokat erről is tájékoztassák. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a kivitelezés kezdőnapján délelőtt dobták be az érintett lakosoknak a mellékelt állományban található fecnit, amelyen sem fejléc, sem személyes megszólítás, sem aláírás, gyakorlatlag semmi nincs, ami alapján ezt a papírlapot hivatalos értesítőnek lehetne értékelni.

Ezúton kérjük szépen szíves tájékoztatásukatt, véleményezésüket és közbenjárásukat az alábbiakban:

  • Történt-e és ha igen, mikor és milyen formában lakossági tájékoztatás a kivitelezésről?
  • Rendelkezik-e a projekt az összes szükséges engedéllyel?
  • Mennyire környezetszennyező a termálvíz bevezetése a Tiszába, közép- és hosszú távon milyen következményei lehetnek ennek a beavatkozásnak?
  • Milyen időtartamra kapott engedélyt a Szeged-szentmihályi kertészeti telep a használatra (újabb évtizedekre)? Kínosan, de jót mulattunk a cég megnevezésén.
  • Milyen egyéb technológiákat fontoltak meg a víz kezelésére? Ön támogatja-e ezt a megoldást, illetve tud-e más, korszerűbb, a 21. század elvárásainak megfelelő alternatíváról?
  • Ön szerint Szeged város teljes lakossága támogatásáról biztosítaná-e ezt a projektet?

Bízunk megtisztelő válaszában, amelynek eredményeképpen megnyugtató válaszokat tudunk adni a lakosoknak / közvéleménynek, akár lakossági fórum keretében.

Tisztelettel a Szeged Klebelsberg Telepi Polgári Kör nevében:


Kismárton Zsolt

Csete Csaba

Somogyi László”

ERRE VAJON MIT MOND MAJD AZ UTÓKOR?

“40 éven át szennyezte a Floratom nevű cég a Holt-Tiszát, csőhálózaton folyatva a csurgalékvizét az ökológiai katasztrófává váló szakaszba. Ezt most megszüntették, belátták, hogy hibás döntés volt. Erre mi történik? Két héttel a szennyezés megszüntetését követően már épül is az újabb csőhálózat, újabb engedélyekkel, ami pedig igazán döbbenetes, hogy immáron nem a holtág, hanem a “nagy” Tisza irányába” – összegezte a folyamatban lévő ügyet megkeresésünkre Csete Csaba, a Szeged Klebelsberg-telepi Polgári Kör tagja, aki éveken át aktívan küzdött azért, hogy elinduljon a rehabilitációs projekt. “Erre vajon mit mond majd az utókor?” – tette fel a kérdést az eredetileg biológus végzettségű szegedi, aki a fenti nyílt levél egyik szerzője.

Az ügyben az összes érintettet megkeressük, a sztorit hamarosan folytatjuk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb