Közélet

Még csak öt hónapja adták át a 650 milliós Vértó kondiparkját, de a gépek egy része már nem működik

Tavasszal adták át az összesen 653 millió forintból megújult Vértó-környéket, melynek részeként kispiac, rekortán futókör, kutyás ügyességi pálya és szabadtéri kondipark is várja a környékbelieket. Pont az utóbbit szerette volna használni az Államalapítás Ünnepén a Szegeden Láttalak csoport egyik tagja, aki arról számolt be, hogy az öt hónapja átadott eszközök fele már használhatatlan.

ÖT HÓNAPJA ADTÁK ÁT, 653 MILLIÓBA KERÜLT

Márciusban írtuk: megújult a szegedi Vértó környéke, a projektben több mint 20 ezer négyzetméternyi területet rendeztek, többek között játszóteret, kispiacot, kutyás ügyességi pályát és egy Oxigén tér névre hallgató, különleges hangulatú részt alakítottak ki. A bruttó 109 millió 269 ezer forintos, 45 milliós állami támogatásból megépített, 120 centi széles futókört még 2020-ban adták át, azóta viszont többek között:

  • épült egy új játszótér, egy homokos röplabdapálya és egy szabad téri fitneszpark,
  • egy kispiac,
  • egy kutyás ügyességi pálya,
  • egy hangulatos kis pihenőpark, ivókúttal és padokkal,
  • és egy akadálymentes, térköves sétány, amely a tó körül halad.

A teljes rehabilitáció 653 millió forintból valósult meg, ami szimpatikus, hogy elültettek 231 fát és 8979 cserjét is. A Garam utca és az Ipoly sor által határolt területen egy Oxigén tér nevű részt alakítottak ki, melynek névadója egy egyedi, oxigén molekulát mintázó, ötszögletű, ötszemélyes hinta.

Rozsda vagy nem rozsda? – tette fel a kérdést több Szeged365 olvasó pár héttel az országgyűlési választások elé időzített átadást követően, a beérkezett üzenetek tárgya a Corten-acélokra jellemző, rozsdás hatású design volt, amely több környéken lakónál is kiverte a biztosítékot.

MEGLEPETÉS, ÁLLAMALAPÍTÁS ÜNNEPÉRE: AZ ESZKÖZÖK EGY RÉSZE ÖT HÓNAP ALATT MEGADTA MAGÁT

“Tegnap a Vértó melletti szabadtéri edzőparkot szerettem volna használni és elképedtem, hogy az idén tavasszal átadott eszközök fele már használhatatlan” – írta a csalódott szegedi. A beszámoló szerint

  • egy eszközön lóg egy sárga-fekete szalag jelezve, hogy nem működik,
  • egy másikon szalag nélkül is tökéletesen látható, hogy egy lényeges eleme hiányzik és így nem működik,
  • az elliptikus trénerre hasonlító eszköz pedig kifejezetten balesetveszélyes, mert valaki diszkréten összecsúsztatta a szétesett elemeket, majd a használat kezdetekor esett szét ismét.

A poszt szerzője hozzátette, hogy szerinte nem rendeltetésszerűen használják a gépeket, többnyire a gyerekek is ugra-bugrálnak rajta, de azért megjegyezte, hogy a fentiektől függetlenül illene őket karbantartani.

ELŐKERÜLT EGY EZERMESTER, AKI ÖNZETLENÜL KEZDTE EL JAVÍTGATNI A KONDIPARK ESZKÖZEIT

“Megvizsgáltam a szerkezetet” – írta egy Laci nevű júzer, aki szerint egyértelműen tervezési hiba miatt esik szét minden eszköz, amely mozgó elemet tartalmaz, viszont szerinte az eliptikus tréner még orvosolható. “Megpróbálom kimenteni a betört csavart a csapágyból és keményebbel helyettesíteni. Ha a hivatalos megoldásra várunk el fog veszni ennek is a részei mint a többinek” – tette hozzá az ezermester, aki gyorsan a tettek mezejére lépett.

A hibáról szóltunk az illetékeseknek plusz az ügyben ma reggel megkerestük a városfejlesztésekért (és így a szóban forgó projektért is) felelős Szeged Pólus Nonprofit Zrt-t, amint megjön a válaszuk, cikkünk frissülni fog. Egy neve elhallgatását kérő önkormányzati forrásunk vasárnap este megkeresésünkre azt mondta, a gépeket ugyanaz a szegedi HAÁSZ Kft. gyártotta, akik kivétel nélkül az összes, a városban fellelhető kondipark eszközeit, mint magyarázta, nem jellemzőek náluk a minőségi problémák. Az ismerősünk konstrukciós hiba helyett a helytelen használatra és a karbantartás hiányára tippelt a baj forrásaként, az utóbbi pedig nem a beszállító, hanem a fent említett üzemeltető városi cég felelőssége.

PÁR HETE A ROOSEVELT TÉRI JÁTSZÓTÉREN VOLT PROBLÉMA AZ ESZKÖZÖKKEL

Augusztus 8-án egy hasonló esetről írtunk, a helyszín a Roosevelt téri játszótér volt, ahol sajnos több gyerek is megsérült egy meghibásodott, időben nem javított trambulin miatt. A cikkünk kereken két hete jelent meg, az illetékes önkormányzati cég azóta sem válaszolt a témában intézett megkeresésünkre, azt viszont több forrásból is megtudtuk, hogy a trambulinszőnyeg megnyúlása volt a probléma elsődleges oka. A téma nagy kommentcunamit keltett a Szeged365 Facebook oldalunkon, volt olyan anyuka, aki arról írt, hogy a kislánya mindkét karját eltörte játék közben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb