KözéletSmart Szeged

Rozsda vagy nem rozsda? A frissen átadott Vértó térbútorain pörög az internet népe (frissítve, megjött az önkormányzat válasza)

Elkezdte enni a rozsda a megújult, a választások előtt frissen átadott szegedi Vértó környékén lévő berendezések egy részét” – robbant a téma a Szegeden Láttam közösségi média csoportban, ahová egy Zsolt nevű felhasználó töltött fel a Mad Max filmek képi világát idéző fotókat. Az utóbbiakon úgy tűnik, mintha a Zöld Város Programban 653 millió forint támogatásból rendezett, pont a választások előtt átadott terület elemeinek egy része rozsdás lenne.

Adott a kérdés:

  • ez vajon a design része,
  • vagy tényleg hiba történt a felületkezelésnél és elkezdte enni a rozsda a telepített kukák, asztalok, padok egy részét?

Az összes fotót (és egy nagy adag, ízes szegedi véleményt) IDE kattintva találod, kettőt ide is beteszünk vasárnap reggelre, lentebb görgetve pedig elmagyarázzuk, mi lehet a rozsda-szerű jelenség oka.

Az utolsó kép több szempontból is remekül hozza a bevezetőben említett posztapokaliptikus sci-fi képi világát, mindez nem csak a felületnek, hanem a kuka és a csikktartó telítettségének is “köszönhető”.

DESIGN VAGY KIVITELEZÉSI HIBA?

Cikkünk megírásával párhuzamosan megkerestük az önkormányzati fejlesztéseket koordináló Szeged Pólust is, mivel Húsvét vasárnap relatív kis esélyt látunk rá, hogy bárki válaszolni fog a levelünkre, a benne feltett “rozsda vagy design” kérdés egyelőre maradjon költői. Ha megjön a válaszuk, természetesen frissülni fog a cikkünk. Ha megnézzük a március végi – a választások elé időzített – átadón készült képeket, videókat, feltűnik, hogy már akkor is hasonlóan néztek ki a telepített elemek. Az alábbi Szeged365 videó március 28-án, egy nappal a Botka László főszereplésével megtartott ramazuri után készült:

CORTEN-ACÉL, JELLEGZETES PATINARÉTEGGEL

Mentünk egy kört az építőipari szaki ismerőseink körében (egytől-egyig roppant boldoggá tette őket a vasárnap reggel 8-as körtelefon), ők szimplán arra tippeltek, hogy a mostanában divatos, “élő” hatású corten-acélt használták a Vértónál, amely a felületén kialakuló rozsdarétegnek köszönheti különleges megjelenését. A környezeti hatások – mint például az eső vagy a szennyezett levegő – miatt kialakuló patinaréteg adja a jellegzetes esztétikumot, ez egyébként a további korróziótól is megvédi a fémet.

A cikkünk bevezetőjében feltett kérdésre valószínűleg ez lesz a hivatalos válasz is, amint befut, frissíteni fogjuk az anyagot. Addig is, íme néhány korábbi Szeged365 cikk, fotókkal és videókkal a Vértó-projekt különféle állomásairól:

FRISSÍTVE: MEGÉRKEZETT A SZEGED PÓLUS VÁLASZA

A délutáni órákban befutott a projektért felelős Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. válasza, úgy tűnik, jól tippeltünk. Mint levelükben írják, a jelenség a Corten-acélokra jellemző természetes design, hasonlóan a Dugonics téren használt elemeknél.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb