Közélet

Öveket becsatolni: Éjfélkor lejárt a határidő, végre eldőlhet az uniós pénzek sorsa

Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma – írta Varga Judit hétfő késő esti Facebook posztjában, amelyet az idei nyár egyik legfontosabb határideje kapcsán tett ki: a kormánynak hétfő éjfélig kellett ugyanis választ adnia az Európai Bizottságnak arra, milyen további engedményeket hajlandó tenni, hogy elkerülje az uniós kifizetések felfüggesztését vagy csökkentését.

Határidőre, de az utolsó pillanatban küldte meg a magyar kormány a választ az Európai Bizottságnak, így hamarosan eldőlhet az uniós kifizetések sorsa. A Covid utáni helyreállítási pénzek hiánya nem szegmentálható, hiszen azokat a kormány egyéb forrásokból pótolja. A kérdés csak az, hogy mi lesz akkor, ha elfogy az átcsoportosítható pénz, és nem születik megegyezés Brüsszellel – írta az Index.

“Egy hónap alatt 10 videókonferenciát és számos megbeszélést tartottunk a Bizottsággal, százat is meghaladja a köröztetett és egyeztetett intézkedési tervezetek száma. A magyar Kormány átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát orvosolja. A magyar Kormány a továbbiakban is nyitott a konstruktív párbeszédre a Bizottsággal”

írta az igazságügyminiszter.

IZGALMAS HETEK JÖNNEK

Hogy a patthelyzet valóban feloldódik-e idén, az a következő hetekben derülhet ki. „Hogy mely területek sínylik meg leginkább a brüsszeli források kiesését, az a kérdés nem helytálló, hiszen a kormányzat döntése alapján az uniós programokat saját forrásból finanszírozza Magyarország. Így az elmaradás sokkal inkább egy technikai jellegű kérdés, semmint reálgazdasági. Az más kérdés, hogy az uniós források folyamatos beáramlása révén az ország pénzügyi egyensúlya biztosabb lábakon állna, arról nem is beszélve, hogy a beáramló eurót lehetőség lenne a piacon forintra váltani, ami így erősíthetné a hazai fizetőeszközt” – mondta el az Index megkeresésére Virovácz Péter.

MI VAGYUNK AZ EGYETLEN TAGÁLLAM, AHOL MÉG NEM HAGYTÁK JÓVÁ A HELYREÁLLÍTÁSI ALAP PÉNZEIRE BEADOTT PÁLYÁZATOT

Az Európai Unió tagállamai közül mi voltunk az egyetlen, akiknek még nem hagyták jóvá a helyreállítási alap pénzeire beadott pályázatát. Az EB szerint az ok az, hogy Magyarország még nem teljesítette az ajánlások többségét, a kormány viszont politikai okokat sejt a dolog mögött. Mint a Magyar Nemzet írta, Orbán Viktorék szerint elfogadhatatlan, hogy Brüsszel visszatart uniós forrásokat hazánktól, főleg akkor, amikor a menekültválság és az energiaválság is próbára teszi a közösség tagállamait.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb