Közélet

GKI: a háztartások kétharmada úgy véli, ráfázik a rezsiemelésre

A háztartások kétharmada véli úgy, hogy szeptembertől meg fogja érezni a rezsicsökkentés csökkentését. A lakosság becslései szerint átlagosan 27 ezer forinttal kerülhetnek többe a rezsiszámlák – derül ki a GKI és a Masterplast augusztusi közvélemény-kutatásából, amelyet a HVG szemlézett. Az időzítés nem véletlen, mint tegnap megírtuk, jön a feketeleves, mától érkeznek az első emelt összegű rezsiszámlák az MVM-től.

A GKI-kutatásban szereplő arány azért kiemelkedően magas, mert a rezsiemelés kommunikációjának középpontjában az állt, hogy a drágulást csak az átlag feletti fogyasztók, azaz a lakosság egynegyede fogja megérezni. A változások legnagyobb arányban a családi házakban és a 100 négyzetméternél nagyobb ingatlanban élőket aggasztják, de a kisvárosok és a községek lakóinak is több mint háromnegyede aggódik a rezsiköltség szeptembertől várható növekedése miatt. A legkevésbé, nagyjából fele-fele arányban aggódóak a panellakásban élők, vélhetően azért, mert a távfűtést nem érinti a rezsiemelés.

  • A háztartások 42 százaléka várja azt, hogy havi 20 ezer forintnál kevesebbe fog fájni a rezsiemelés,
  • 26 százalékuk 21 és 40 ezer forint közé becsli a költségnövekedést,
  • az emberek egyötöde szerint viszont több mint 40 ezerrel fognak nőni a számláik minden hónapban.

A megkérdezettek átlagosan 27 ezer forinttal nagyobb havi teherrel számolnak; a családi házban élők számlái többel, a társasházban élők kevesebbel növekedhetnek.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb