Smart Szeged

Jövő nyárra lehet kész a Kálvária sugárúti idősek otthona, a tizedére csökkenhet az energiaköltségük

Elkezdte a kivitelező a felújítást a Kálvária sugárút 47. szám alatti idősek otthona emeltszintű ellátást nyújtó panelépületében is – írja a Szeged Pólus. A munkálatok még tavasszal a szomszédos hagyományos ellátást biztosító téglaépületben indultak el. A két épület energetikai korszerűsítése a tervek szerint jövő nyáron fejeződik be.

A kivitelező a Kálvária sugárút 47. szám alatti panelépületben a zárószinten kezdte el a felújítást. A szobák erkélykorlátait már elbontották ezen a szinten, illetve a külső, elavult nyílászárók bontását is megkezdték. Ezzel párhuzamosan folyik az elektromos hálózat, a gépészeti vezetékek és a radiátorok bontása és leszerelése is. A munkálatokat ütemezetten végzik, a következő munkafázis a lapostető hő- és vízszigetelésének elkészítése lesz.

NEM MAI CSIRKE: MÉG A II. VILÁGHÁBORÚ ELŐTT ÉPÜLT A NÉGYSZINTES TÉGLAÉPÜLET

A Kálvária sugárút 45. szám alatti, II. világháború előtt épült, négyszintes téglaépületben 2022. májusban indult el a kivitelezés, itt is a legfelső szinten kezdtek el dolgozni a mesteremberek.

A már lezajlott munkálatokat az alábbiak szerint összegezte a Szeged Pólus:

  • A hagyományos elhelyezést biztosító épületnél a munkálatok a tetőfödém feltárásával kezdődtek, ahol a szükséges favédelmi beavatkozásokat nagyrészt már elvégezték.
  • Szerkezetileg kialakították az új gépészeti teret a tetőtérben, továbbá a tető cserépfedésének cseréje is elindult.
  • A kivitelező a harmadik emeleten már befejezte az elektromos és gépész bontásokat, megtörtént az új gerincvezetékek kiépítése, párhuzamosan a gépészeti strangokban lévő csőhálózatok cseréjével együtt.
  • A szobák külső nyílászáróit kibontották, az ablakkávákat kijavították és az új, háromrétegű üvegezéssel ellátott műanyag ablakokat többségében már be is építették.
  • A gletteléssel és a falfestéssel is végeztek.
  • A vizesblokkok belső burkolatainak kialakítását megkezdték, azok folyamatosan készülnek.
  • Az ütemes munkavégzésnek köszönhetően a harmadik szintet a kivitelező hamarosan átadja az üzemeltetőnek, így ezen a szinten megkezdődhet a visszaköltözés, ezzel együtt indulhat a második szint kiürítése.
  • A belső udvaron elkészült az állványzat építése is, valamint kiásták az udvari részen az új gázvezeték nyomvonalát.

TÖBB, MINT 1.6 MILLIÁRD FORINTBÓL ÚJULNAK MEG A SZEGEDI IDŐSOTTHONOK

Az “Emeltszintű és Hagyományos Elhelyezést Biztosító Idősek Otthona energetikai korszerűsítése” című projektben a közlemény szerint Szeged városa 1 milliárd 131 millió forint európai uniós támogatást kapott, amelyhez az önkormányzat további 527 millió forintot biztosít. A korszerűsítés elsősorban az épületek energiafelhasználási hatékonyságának javítását szolgálja. A fejlesztéseknek köszönhetően a két épület energiaköltsége közel tizedére csökkenhet.

Fotók: Szeged Pólus

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb