Kikapcs

“Ha nem tudsz tőle aludni, nem vagy elég fáradt!” – avagy SZIN-decibelek Alsóvárostól Tarjánig

“Ha nem tudsz tőle aludni, nem vagy elég fáradt!” – írta Csilla nevű olvasónk a SZIN hangereje kapcsán a ma reggeli Szeged365 Napi Pakk posztunk alá, ahová ipari mennyiségű üzenet futott be decibel-témában. A legtöbb olvasói “tisztán hallottam Gyuri bától a Repteret” komment a Csongrádi sugárút környékéről, Újszegedről, Makkosházáról és a tarjáni részekről futott be, Alsóváros, Móraváros és Kecskéstelep városrészekről viszont majdnem mindenki azt írta, hogy Rag ‘N Bone Man mentesen telt a szerda éjszakájuk. Utánanéztünk, mennyi a hatósági decibel-limit plusz elcsíptük egy villáminterjúra Kolonics “Koló” Erikát, a Szegedi Ifjúsági Napok főszervezőjét, egyben a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

A reggeli Szeged365 kommenteket az alábbi poszt alatt találod, ha az arányokat nézzük, az idei SZIN első napjára sem az ocsortány mód hangos, sem a visszafogott hangerőn pöntyögő jelzőt nem lehetett rásütni: a kétféle válasz aránya nagyjából 45-45%, a maradék 10% komment pedig olyan gyöngyszemekkel van teli,

  • mint hogy a “Holdról is lehetett hallani”,
  • az “én disznótrágya szagot hallottam a Csongrádiról”,
  • és a “Csorváson sajna semmit nem hallunk”.

Zseniális olvasói tartalmak, egy helyen, többségüket tényleg öröm olvasni:

Megkeresésünkre Kolonics Erika főszervező azt mondta, jogszabály szabályozza a SZIN hangerejét, ez alatt

  • nappali időszakon a 6:00 és 23:00 közötti órákat,
  • éjjeli időszakon pedig a 23:00 és 6:00 közöttieket kell érteni,

a zajtól védendő valamennyi területen a zajterhelési határérték nappali időszakban 65 dB, éjjeli időszakban 55 dB. Mint mondta, folyamatosan mérik a város különféle pontjain a zajszintet, a cél, hogy ne lépjék túl az értékeket.

Az, hogy melyik városrészen, mennyire lehet hallani a SZIN zaját egyébként több tényezőtől is függ, ezek közül egy általunk megkérdezett szakértő a széljárást nevezte meg elsődleges oknak, de a Tisza közelsége vagy a környék épületeinek elhelyezkedése is befolyásolja, mekkorát zúznak a SZIN-fellépők a hálószobánk közepén. Sokak szerint a tökéletes megoldás egy zajvédő mobilfal vásárlása lenne a város részéről, amelyet nagyobb zenei fesztiválok idején fel lehetne állítani a Partfürdőn, szó szerint “bent tartva” a kósza decibeleket. Úgy tudjuk, az ötlet már többször terítéken volt a polgármesteri hivatalban, azonban a magas beszerzési árak miatt a mai napig nem határozta el magát az önkormányzat.

SZERDA ESTE VÉGÜL A TECHNIKA ÖRDÖGE MEGOLDOTTA A ZAJ DOLGOT

Egy valami biztos: a ROAD szerda esti, a BP Nagyszínpadon megtartott koncertje nem sok szegedit ébresztett fel. A show közben kétszer is elszállt a helyszín komplett áramellátása, a hangfalak mellett a fények, a LED falak, a füst – és lánggépek is fenékre huppantak.

Zenekari forrásaink az nyilatkozták, hogy nem ők hibáztak:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb