Közélet

Megszólalt a Floratom: a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító rendszerén keresztül megy majd a termálvíz a Tiszába

Szerkesztőségünknek küldött levelében cáfolta a Szeged-Szentmihályon üzemelő Floratom, hogy közvetlenül a Tiszába terveznék engedni az üvegházak fűtésére használt termálvíz maradékát. Megkeresésünkre a cég azt írta, hogy a lehűtött termálvíz a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító rendszerére fog majd kerülni, ahol a tisztított szennyvízzel elegyítve kerül majd a folyóba.

Az ügy akkor robbant ki, amikor két hete egy fejléc, aláírás és bélyegző nélküli tájékoztató lappal járták körbe a Szegedi Vízmű Zrt. egyenruháját viselő férfiak az érintett területen lakó telek-tulajdonosokat, melyben arról tájékoztatták őket, hogy a

“Szeged, Szentmihálytelki kertészeti telep termálvizének Tisza folyóba történő bevezetése”

című projekt csövezési munkálatait fogják a lakóhelyük közelében megkezdeni. A témában nyílt levelet küldött az illetékeseknek a Klebelsberg-telepi Polgári Kör, amelyet követően az összes érintettet megkerestük, egy részük még mindig csendben van, azonban az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az Ativizig, Mihálffy Béla országgyűlési képviselő és Mihálik Edvin tanácsnok (ők már küldtek választ, ezeket korábban meg is jelentettük) mellett most a leginkább érintett Floratom is válaszolt.

TÖBBSZÁZ MILLIÓ FORINTOS BERUHÁZÁS FOLYIK

“A Floratom Kft-t is magában foglaló cégcsoport jelenleg egy több százmillió forintos beruházást valósít meg, részben uniós támogatással, és közel 250 millió forint önerőt felhasználva, amelynek eredményeként biztonságosan és a környezetre semmilyen terhelést nem jelentő módon kerül elvezetésre a kertészetünkben használt termálvíz” – kezdték levelüket, majd cáfolták azt, hogy a lehűtött termálvizet közvetlenül az élő Tiszába terveznék beengedni.

A TERMÁLVÍZ A SZEGEDI VÍZMŰ RENDSZERÉRE KERÜL, AHOL TISZTÍTOTT SZENNYVÍZZEL ELEGYÍTIK

“A lehűtött termálvíz a Szegedi Vízmű szennyvíztisztító rendszerére kerül, ahol a tisztított szennyvízzel elegyítik. A tisztított szennyvíz ezt követően kerül az élő Tiszába, a hatóság által folyamatosan ellenőrzött, bevizsgált módon. A Tiszába kerülő tisztított szennyvízben a lehűtött termálvízben található kémiai és biológiai anyagok – még a szennyvíztisztító minimális kapacitáson történő működése esetén is – a Tisza sodorvonali beengedéskor a jogszabályokban meghatározott környezetvédelmi határértékeken belül vannak a bebocsátási pont alatt 10 méteren belül, lejjebb mérve pedig kimutathatatlanok, így a termálvíz semmilyen veszélyt, de még valós terhelést sem jelent a környezetre” – írták, majd hozzátették, a beruházás minden szükséges hatósági és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, kivitelezője a Szegedi Vízmű Zrt.

A közlemény végén a Floratom azt írta, ha a dolog minimális környezetterhelést is megvalósítana, vagy veszélyt jelentene az élő Tiszára, akkor nem a Szegedi Vízmű Zrt. építené, és sem a hazai környezetvédelmi hatóságok engedélyét, sem pedig az Európai Unió támogatását nem kapta volna meg. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb