Közélet

Indul a botrány? Hibás számlákat postázhatott az MVM

Hibás elszámolással postázhatta a gázszámlák egy részét az MVM. Olyanoknál is megjelent a versenypiaci költség az augusztusra eső gázszámlában, akiknél ezt a számlán szereplő fogyasztás nem indokolja. Az ATV Híradónak nyilatkozó energetikai szakértő azt mondta: „lesznek nem korrektül kiállított számlák.”

10-ből 9 szegedi úgy várja az augusztusi rezsiszámlát, mint decemberben a Mikulást, a hétvégi XXV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon lefolytatott baráti beszélgetések fő témája pedig (valószínűleg) nem a foci, a kocsik és a szegedi lányok témaköre lesz, hanem az, hogy ki, mekkora számlát kapott áram vagy éppen földgáz ügyben. Az utóbbi kapcsán tegnap egy egészen sokkoló esetről számoltunk be, az egyik szegedi street food bisztró például a korábbi 250 ezres helyett 2.3 milliós összegről kapott csekket.

MINDÖSSZE 107 MEGAJOULE-T FOGYASZTOTTAK, MÉGIS VILÁGPIACI ÁRON SZÁMÍTOTT SZÁMLÁT KAPTAK

Az ATV híradója szerint olyanoknál is megjelent a versenypiaci költség az augusztusra eső gázszámlában, akiknél ezt a számlán szereplő fogyasztás nem indokolja. Az egyik, a szerkesztőségükbe eljutott számlán például hat köbméter fogyasztás szerepel augusztus elseje és nyolcadika közé, 209 megajoule-t felhasználva, egy másikon pedig három köbméter augusztus elseje és negyedike közé, 107 megajoule-lal.

A leírt adatok ellenére mindkettő esetében felszámolták a világpiaci ár alapján meghatározott, a rezsicsökkentésnél magasabb lakossági piaci árat is.

Megjegyzés: a kormány 63 ezer 645 megajoule-ban húzta meg a határt, ameddig rezsicsökkentett módon lehet földgázhoz jutni.

A SZAKÉRTŐ SZERINT EGYSZERŰ HIBA TÖRTÉNHETETT

Balogh József energiapiaci szakértő a híradónak úgy vélekedett, valószínűleg hibás számlát küldhetett az MVM. Szerinte ugyanis a rendeletben szereplő 63 645 megajoule-t el kell osztani 365-tel, és kijön az, hogy 174 megajoule per nap, ami a rezsicsökkentett rész. „Ezt a 174-et fel kell szorozni a számlában szereplő napok számával. Ha az a megajoule, ami ott kijön, az alatt van az, amit kiszámláztak, ott nem lehet, csak rezsicsökkentett ár” – magyarázta. Szerinte a fenti számláknál semmi nem indokolja a versenypiaci költség felszámolását.

„Én úgy érzem, hogy lesznek sajnos nem korrektül kiállított számlák. Az nem igaz, hogy a szolgáltatók a mumusok, és ők akarnak rosszul számlázni, egyszerűen ők is éjjel-nappal dolgoznak teljesen irreális határidőkkel” – fogalmazott Balogh József.

A csatorna megkereste az MVM-et, arra voltak kíváncsiak, hogy mit szólnak az általunk ismertetett számlán szereplő adatokhoz, magyarázzák el, ők mi alapján számoltak, és egyébként kérdés esetén kihez fordulhatnak a fogyasztók. A megkeresésre még nem kaptak választ.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: find out here
'Fel a tetejéhez' gomb