Szegedi ArcokVideo365

Szeged365 live: közel 5000 külföldi hallgató tanul mától Szegeden, élőben jövünk az eskütételükről

Közel 5000 külföldi diák tanul mától a Szegedi Tudományegyetemen, akik közül 1000 a kisgólya – vagyis azok, akik most lesznek első évesek. Az intézménytől úgy tudjuk, a legtöbben Dél-Koreából, Szíriából és Japánból jöttek hozzánk tanulni, de az idén ötven olyan ukrajnai diák beiratkozására is számítanak, akik tanulmányaikat a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek megszakítani.

Szeged365 live, a 17:30-kor kezdődött gólyaesküről, az SZTE Rektori Hivatal tövéből:

DÉL-KOREÁBÓL ÉS SZÍRIÁBÓL JÖTT A LEGTÖBB KÜLFÖLDI DIÁK SZEGEDRE

A 2022/23-as tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján ismét több, mint 1000 új külföldi hallgató kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen, velük együtt összesen csaknem 5000 külföldi tanul az idei tanévtől Szegeden.

Mint az SZTE – től megtudtuk, a legtöbben

  • Dél-Koreából,
  • Szíriából,
  • Japánból
  • és Jordániából érkeznek,
  • de fogadnak diákokat, Mongoliából, Kínából, Brazíliából, Kenyából, Törökországból és Vietnámból is.

Az Ösztöndíj Keresztény Fiataloknak (ÖKF) programmal 9 hallgató érkezik a Mezőgazdasági Kar, a Gazdaságtudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar valamint a Gyógyszerésztudományi Kar képzéseire.

50 HÁBORÚS MENEKÜLT DIÁKRA SZÁMÍTANAK AZ IDÉN UKRAJNÁBÓL

A 2022/23. tanév 1. félévében az ERASMUS+, az IISMA és a Makovecz Programoktámogatásával 188 külföldi hallgató kezdi meg részképzéses tanulmányait. Az ERASMUS programmal 141 hallgató tanul majd az SZTE-n, akik 12 ország 57 város 67 egyeteméről érkeznek az SZTE 11 karára. A bölcsészet- és gazdaságtudományi terület mellett népszerűek az orvosi és a jogi képzések is.

Idén ötven olyan ukrajnai diák beiratkozására is számít az intézmény, akik tanulmányaikat a háborús helyzet miatt voltak kénytelenek megszakítani. Az SZTE-n a Tempus Közalapítvány támogatásával létrejövő, Students at Risk ösztöndíjjal folytathatják tanulmányaikat. 

Az elsőéves külföldi hallgatók köszöntő rendezvényen, a Dugonics téren átadják az SZTE START ösztöndíjakat. A beilleszkedést és az egyetemi tanulmányokat segítő 500 eurós támogatást tizenegy hallgató nyerte el.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb