Szeged365 árfigyelő: százas híján 4 ezer forint egy adag szegedi halászlé a Huszár Mátyás rakparton, de valaki hozott “balatoni” hekket is
Durván Szeged lett a világ közepe most hétvégére, két év Covid-szünetet követően a Tisza mindkét partján teljes erővel döng a sorban huszonötödik Nemzetközi Tiszai Halfesztivál. Frank Sándor negyed évszázados, hagyományőrző gasztrodzsemborija rengeteg kiállítót vonzott a rakparta, az aktuális Szeged365 árfigyelőnkben pedig az ő kínálatukat szemléztük. Dramatizálás helyett mutatjuk, mennyi az annyi a vasárnap estig tartó eseményen, közben arra is rákérdeztünk a kint lévőknél, hogy szegedi vagy bajai – e az igazi halászlé (speciel ez egy költői kérdés volt, Szegeden vagyunk, meg amúgy is, na).
Bár a kínálatban sörtől a csülökig minden megtalálható, mi első sorban a halételekre fókuszáltunk, ezek közül szegedi vegyes halászlevet 3900 Ft-ért találtunk, de mielőtt még valaki sikítófrászt kapna, lehet “már” 2500-ért is halászlevezni (pontyhalászlé) a Huszár Mátyás rakparton. Harcsapaprikást túrós csuszával 3490 és 3900 között talált Fülöp Timi kolléganőnk, sült kolbászból és hurkából pedig 800 Ft egy tíz dekás adag a rendezvényen.
A “kedvenc” tételünk a “balatoni hekk” volt az egyik sátornál (790 Ft / 10 dkg), ami ugye nem is létezik, azonban akárcsak a Balaton partján, most a Tisza partján is árulják.
A témában három dolgot érdemes tudni:
- marhára nem magyar,
- legfőképpen pedig, köze sincs a Balatonhoz,
- sőt, igazából még csak nem is hekk, az argentin partok közeléből származó, tőkehalak családjába tartozó tengeri csukát árulják előszeretettel a fenti néven a magyar tenger partján, most meg, az évtizedes ökörségre rápörögve a XV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon is.
A legnépszerűbb fogások és áraik, a rendezvényről:
- Szegedi vegyes halászlé 3900 Ft/adag
- Vegyes halászlé 3500 Ft/ adag
- Szegedi filézett pontyhalászlé 3500 Ft/ adag
- Halászlé harcsakockákkal 2990 Ft /adag
- Ponty halászlé 2500 /adag
- Harcsahalászlé 3000 Ft / adag
- Harcsapaprikás túrós csuszával 3490 Ft vagy másik helyen 3900 ft/ adag
- Egészben sült süllő 200 Ft/ dkg
- Hekk törzs egészben sütve 100 Ft/ dkg
- Balatoni Hekk 790 Ft /10 dkg
- Egészben sült süllő 200 Ft /dkg
- Harcsafile Orly módra 1500 ft/ 10 dkg
- Rántott ponty 1500 ft/ 10 dkg
- Süllő 1190 Ft/ 10 dkg
- Haltepertő 200 Ft/ dkg, máshol 1190 Ft/ 10 dkg
- Sült burgonya 15 dkg /600 Ft
- Sült kolbász 800 Ft/ 10 dkg
- Sült hurka 800 Ft /10 dkg
- Csülök pékné módra 800 Ft /10 dkg
- Kürtőskalács 2000 Ft, máshol 1300 ft
- Csapolt sör : Soproni korsó 700 Ft, Pohár 420 Ft (3dl)
- Fél literes Coca Cola termékek 600 Ft
- Ásványvíz fél literes 400 Ft
Összességében, nyilván – mint mostanában minden – zsebbe nyúlós “móka” a halfesztivál, viszont talán egy kicsivel kevésbé az, mint az egy hete lement SZIN. Általános igazság, hogy mindkét rendezvényen lehetett korrekt áron kínált ételeket találni, szóval, nyomozásra fel, találkozunk a rakparton!
A bevezetőben beígért, tésztával vagy nélküle dilemmánk, a XV. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál vendégeivel:
Egy hozzászólás