Közélet

Az energiaválság miatt súlyos takarékossági lépéseket kénytelen bevezetni a Szegedi Nemzeti Színház: a hétfői zárva tartás is szóba került

Súlyos takarékossági szabályokat kell bevezetni – mondta el Barnák László, főigazgató kedden a Szegedi Nemzeti Színház évadnyitó sajtótájékoztatóján kedden a teátrumban.

Mint mondta, sikeres évadot zárt ugyan a színház – a főigazgató többek között a Szegedi Szabadtéri Játékok sikerét méltatta – , azonban a rezsiárak emelkedésével, és a KATA törvény módosításával szükségszerű az intézmény számára bizonyos takarékossági szabályok bevezetése.

Mint elhangzott, a takarékossági lépéseket több lépcsőben kívánják bevezetni, de a napról-napra változó, növekvő energiaárak miatt folyamatos újratervezés szükséges. Céljuk, hogy a megszorítások miatti változásokat a lehető legkevésbé érzékelje a színház közönsége. A tervek szerint:

  • a téli időszakban ahol lehet, légkondicionálóval terveznek fűteni. December 31-ig még él a városvezetéssel az áramszolgáltatásról kötött szerződésük, ami biztosítja év végéig a kedvezményes árakat, ezen sokat tudnak addig is spórolni.
  • takarékossági szempontokból a lépcsőházakat például nem fogják felfűteni, az előadások idején is 20-22 fokra számíthat a közönség, azonkívül 16 fokra állítják be a hőmérsékletet.
  • ha súlyosabbá válik a helyzet a jegyirodák és a színház épületei, mint például a REÖK Palota, hétfőnként zárva tartanak, ebben az esetben hétvégén dupla előadásokra számíthat a közönség,
  • a változások az előadásokat is érintik: elmarad például egy, a REÖK Palotába tervezett darab bemutatója, elmarad a Don Giovanni és a Pomádé király új ruhája, a Zdenec Adamec, illetve a Falstaff, ami helyett a Kalózokat játsszák majd,
  • valamint megszűnnek a gyerekbérletek.

Fontos változás továbbá, hogy a KATA törvény módosítását követően az eddig vállalkozóként foglalkoztatott színművészek 26 év után ismét a Szegedi Nemzeti Színház alkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalói lesznek.

FOLYTATÓDNAK A KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ FOGLALKOZÁSOK

Kállai Ákos, a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér vezetője ismertette, hogy az évadban új színjátszócsoport és önismereti alkotóműhely létrehozásával készülnek általános iskolások és felnőttek számára, közösségi előadást létrehozva. A továbbjátszások mellett új, a figyelmet a család fontosságára felhívó produkcióra is számíthatnak az érdeklődők, valamint folytatódnak a korábbi években megszokott és kedvelt közösségépítő foglalkozások, előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó programok.

SZEGED A VIDÉKI OPERAJÁTSZÁS UTOLSÓ VÉGVÁRA

Dinyés Dániel zenei vezető hangsúlyozta, Szeged a vidéki operajátszás utolsó végvára, hiszen amíg a többi vidéki nagyvárosban gyakorlatilag összeomlani látszik az operajátszás, Szegeden azért küzdenek minden erejükkel, hogy megmaradjon. „Meg kell becsülnünk minden napot, amikor bejöhetünk dolgozni, azt csinálhatjuk, amit szeretünk, amire születtünk. Örüljünk minden egyes összefogódzkodásnak, mert most nagyobb szükségünk van erre, mint eddig bármikor” – fogalmazott Dinyés.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: here
'Fel a tetejéhez' gomb