Kikapcs

Chicago és La Traviata – közel 65 ezren voltak kíváncsiak a Szegedi Szabadtéri Játékok idei előadásaira

Sikerrel zárta idei évadát a 91 éves Szegedi Szabadtéri Játékok. A Dóm téri és az előző évekhez képest kétszeres előadásszámot produkáló Újszegedi Szabadtéri Színpad előadásaira közel hatvanötezren látogattak el ebben az évben – tájékoztatta szerkesztőségünket a Szegedi Szabadtéri Játékok sajtóreferense.

A közlemény szerint az ország legnagyobb nyári színházában, idén először a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében, számos újdonság, különleges és színvonalas produkció várta a színházrajongókat. A független szakértőkből álló bizottság pedig idén ismét Superbrands díjjal tüntette ki a Fesztivált, ahol június 22-étől augusztus 21-éig, nyolc és fél héten keresztül, két játszóhelyen tizennégy produkció kápráztatta el az érdeklődőket, összesen huszonhét estén. 

CHICAGO ÉS LA TRAVIATA

A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Szegedi Nemzeti Színház értékközvetítő kultúrmissziójának szellemében nagy hangsúlyt fektetett arra a Fesztivál, hogy opera és néptánc-előadás is szerepeljen a sokszínű repertoárban, Kossuth-díjas rendezők közreműködésével. Mint írják,

 • a Dóm téren a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel koprodukcióban készült Szabadság, szerelem! – Petőfi, a vitéz című tánc-szín-játék nyitotta meg a nyarat. A nagyszabású tabló megszületésében a Szeged Táncegyüttes és a Tiszavirág Néptáncegyesület táncosai is közreműködtek.
 • A Madách Színház 2014-ben a Szabadtérin debütált sikerelőadása, a Mamma mia! is visszatért négy alkalommal, a közönség legnagyobb örömére. Lelkes érdeklődés előzte meg a Dóm tér két, Szabadtéri-történelmet író saját előadását is.
 • Önálló produkcióban mutatták be Verdi La Traviata című operáját pazar látványvilággal, allegorikus mozgásművészeti jelenléttel, és nem utolsó sorban világszínvonalú énekesek főszereplésével a Fesztivál történetében először.
 • Szintén első alkalommal, saját produkcióként láthatta a Dóm tér közönsége a sokak által várt Chicago musicalt. A különlegesen aktuális előadás hat estén keresztül volt látható, és több mint 22 ezren voltak kíváncsiak a nem szokványos rendezés izgalmaira.
 • A Dóm téri bemutatókat online közvetített háttérbeszélgetések előzték meg, házigazdaként Stahl Judit fogadta a Szabadtéri Szalon vendégeit. A közönség örömmel fogadta a hagyományos értékeket közvetítő és a populárisabb előadásokat egyaránt.

A Dóm téri produkciók látogatottsága a jelenlegi, folyamatosan alakuló gazdasági környezet ellenére is meghaladta a tervezett nézőszámot.

REKORDÉLMÉNYEK AZ ÚJSZEGEDI SZÍNPADON

A közleményben az áll, hogy a liget fái között az előző években megszokotthoz képest több, mint kétszeres mennyiségű produkció várta a színház és a zene szerelmeseit. Az évad újdonságaként színvonalas koncertsorozatnak is otthont adott a Szabadtéri kisebb színpada, ahol olyan országos- és világhírű zeneművészek, énekesek léptek fel, mint:

 • a Boban Markovics Orkestar,
 • a Budapest bár,
 • majd Dés László és vendégei: Básti Juli és Nagy Ervin,
 • a Csík Zenekar is Presser Gáborral és Karácsony Jánossal A dal a miénk című esten,
 • valamint Rost Andrea, aki Lukács Miklós cimbalomművész, Jávori Ferenc Fegya és a Budapest Klezmer Band, Sándor Csaba tenorista,
 • továbbá Bényei Tamás és a Hot Jazz Band, meglepetésvendégként pedig a Csíkszentisimoni Ifjúsági Koncert Fúvószenekar közreműködésével adott születésnapi koncertet.

Kivételes színházi előadásokat is láthattak a kisebbik Szabadtéri színpad nézői. Itt is műsorra került két musical, Tim Rice, Björn Ulvaeus és Benny Andersson Sakk (CHESS) című, nagyívű hidegháborús története a PS Produkció előadásában, és a Gyöngyhajú lány balladája című, Omega-slágerekkel tűzdelt ExperiDance produkció; emellett a Játékszín vendégjátéka, A dominógyilkosság című izgalmas krimi és Veres1Színház Anconai szerelmesek című zenés komédiája is. 

ÁTFOGÓ HANGTECHNIKAI KORSZERŰSÍTÉS ZAJLOTT

A nyári programokat jelentős beruházások készítették elő, hogy az új évad nézői és fellépői a lehető legszínvonalasabb körülmények között vehessenek részt az előadásokon. Az évadkezdést a Dóm téri nagyszínpadon átfogó hangtechnikai korszerűsítés előzte meg, amelynek eredményeképpen a közönség műszaki problémák nélkül, zavartalanul élvezhette a Szabadtéri előadásait, és a nagyszabású produkciók minden eddiginél magasabb hangminőségben szólalhattak meg. Az Újszegedi Szabadtéri Színpadot június óta tűz- és vízálló ponyvával borított tetőszerkezet védi a változékony időjárás viszontagságaitól. A színpadtér kiegészült motoros világítástartó szerkezetekkel, és színpadi járás kialakítására, valamint védelemre egyaránt alkalmas oldalfalakkal is.

65 EZREN TEKINTETTÉK MEG AZ ELŐADÁSOKAT

A közlemény szerint a nézői visszajelzések azt mutatják, a beruházás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és az évad legnagyobb újdonsága, a koncertkínálattal bővült újszegedi programsorozat is elnyerte a közönség tetszését. A korszerűbb műszaki feltételeknek köszönhető kiváló körülmények között közel 65 ezren tekintették meg a Szegedi Szabadtéri Játékok sokrétű és izgalmas programjait 2022-ben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb