Közélet

Felszámolják a szelektív hulladékgyűjtő szigetek egy részét Szegeden

Elkezdte a szennyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetek lassú, fokozatos felszámolását a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft – számolt be róla a Rádió 88. Makrai László igazgató korábban azt mondta, a szigetek megszüntetését az indokolja, hogy a városlakók egy része illegális hulladéklerakónak használja a gyűjtőszigeteket, a jelenség miatt heti hulladékgyűjtő, az illegálisan elhelyezett szemetet eltakarító céljáratokat kellett beállítani.

A felszámolások után 37 gyűjtősziget marad Szegeden, ezek jellemzően lakótelepeken vannak. Mint Makrai László elmondta, a tapasztalataik szerint ezeken a helyeken fegyelmezettebb, jogszabálykövetőbb a lakosság.

NE LÉGY AGYHALOTT!

Az SZKHT vezetője által leírt jelenségre az egyik legfrappánsabb reakciót a dorozsmaiak adták, akik anno a cikkünk borítóképén látható molinóval szólították fel a Faragó téren trógerkedőket. A szokatlan molinót az akkor még önkormányzati képviselőként dolgozó, azóta már a nagypolitikában tevékenykedő Mihálffy Béla helyezte ki, aki a megkeresésünkre elmondta,

  • az állati tetemtől kezdve,
  • a kommunális hulladékon át,
  • a használt gumiabroncsig szinte mindent a játszótér mellett lévő hulladékgyűjtő sziget köré pakoltak az illegális szemetelők.

CSÚNYA BÜNTETÉS LEHET A VÉGE, HA A SZIGET MELLÉ DOBÁLOD A SZEMETED

Nem éri meg a fent leírt igénytelenkedés: mint az SZKHT tájékoztatója írja, a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló gyűjtő edények, tartályok mellé történő hulladék elhelyezés illegális hulladéklerakásnak minősül.

Az illegális hulladéklerakással az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet 7. § (2) bekezdése alapján köztisztasági szabálysértést követ el, mely százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb