Közélet

Korrupcióellenes hatóságot hoz létre a kormány

Korrupcióellenes szervet hoznak létre Magyarországon – derült ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből. Az uniós nyomásra meghozott intézkedés valószínűleg azt a célt szolgálja, hogy Magyarország hozzájuthasson a helyreállítási alap többezer milliárd forintos forrásaihoz.

A késő este megjelent határozat címe:

“Az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása érdekében működő független hatóság felállításával összefüggő feladatokról”

CSALÁS, ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG, KORRUPCIÓ

Az még júliusban derült ki, hogy a magyar kormány egy független korrupcióellenes hatóság létrehozását, valamint a korábban működő Korrupcióellenes Munkacsoport felélesztését is bevállalja azért, hogy hozzájuthasson az uniós forrásokhoz. A Magyar Közlöny hétfői számában meg is jelent az erről szóló határozat, amelyben azt írták, hogy az új testület feladata „az európai uniós források lebonyolítását érintő jogellenességek és szabálytalanságok megelőzése, felderítése és kijavítása” lesz.

A rendelet szövege szerint a független hatóság beavatkozhat majd azokban az esetekben, ahol a hatóság álláspontja szerint a feladat és hatáskörrel rendelkező hatóságok nem tették meg a szükséges lépéseket csalás, összeférhetetlenség, korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzésére, felderítésére és kijavítására.

A szerv hatásköre elsősorban az uniós közbeszerzési eljárásokra fog kiterjedni. 

NOVEMBER 21-ÉN FOG ELINDULNI AZ ÚJ HATÓSÁG

A koronavírus miatt létrehozott helyreállítási alap ügye már hónapok óta húzódik. A kormány tagjai korábban arról nyilatkoztak, hogy számításaik szerint még idén tető alá jöhet a megállapodás a kérdésben. 

A határozat szerint szeptember 30-ig nyújtanak be javaslatot az országgyűlésnek a hatóság létrehozásáról és november 21-ig el is indítják azt. Ennek érdekében a tervezetet Varga Juditnak, Pintér Sándornak, Rogán Antalnak, Gulyás Gergelynek, Varga Mihálynak és Navracsics Tibornak kell majd előkészítenie „az Európai Bizottsággal, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (OECD) és más hazai, továbbá nemzetközi szervezetekkel konzultálva, a nemzetközi standardoknak megfelelően és a jó gyakorlatokat felhasználva”.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb