Közélet

Egy korszak vége: meghalt II. Erzsébet brit királynő, Európa nagymamája

96 éves korában meghalt II. Erzsébet királynő – jelentette a Buckingham-palota csütörtökön este fél 8 után.

A BBC csütörtök délután azt írta, II. Erzsébet királynő orvosi felügyelet alatt áll balmorali otthonában, miután orvosai aggódni kezdtek egészségi állapotáért. A közlemény szerint közvetlen hozzátartozóit (így Károly herceget is) értesítették a királynő állapotáról. A halálhírt este fél 8 után közölte a királyi család:

II. Erzsébet (1926. április 21. – 2022. szeptember 8.) 1952 óta volt az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház feje.

Erzsébet 1926-ban született York hercegének és hercegnéjének (a későbbi VI. György brit királynak és Erzsébet királynénak) elsőszülött gyermekeként. Édesapja 1936-ban lépett a trónra, fivére, VIII. Eduárd király lemondását követően. Közfeladatok ellátására és első hivatalos szerepléseire a második világháború alatt került sor. 1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel házasságuk 73 évig tartott, Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig. Kapcsolatukból négy gyermek született: a trónörökös Károly walesi herceg, valamint Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Amikor édesapja 1952 februárjában meghalt, az akkor 25 éves Erzsébet 7 nemzetközösségi ország királynője lett: Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon, valamint a Nemzetközösség feje. Alkotmányos uralkodóként beiktatása óta országa olyan jelentős politikai változásokat élt át, mint az Észak-írországi konfliktus, az Európai Közösségekhez való csatlakozás vagy éppen az Európai Unióból való kilépés. Címeinek száma folyamatosan változott az idők során, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

Erzsébet a második leghosszabb ideig regnáló uralkodó volt a világon, egyúttal az Egyesült Királyság történelmének leghosszabb ideje hatalmon lévő monarchája. Erzsébet uralkodása alatt a brit királyi család számos válságot élt át, ám a monarchia intézményének támogatottsága és személyes népszerűsége folyamatosan magas tudott maradni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb