Közélet

“A migránsoknak meg kell érteniük, itt úgysem jöhetnek át” – 500 határvadász tesz esküt, Orbán Viktor beszédet mond – de nem Szegeden (frissítve)

Szeged helyett végül Budapesten, a Készenléti Rendőrség bázisán tartják meg az ötszáz határvadász eskütételét, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond. Folyamatosan frissülő cikkünkben

  • összefoglaljuk az elmúlt napok kavarását,
  • és szemlézzük a kormányfő beszédét, melyet éppen most tart.

Az eseményről a Hír TV és a miniszterelnök Facebook oldala ad élő stream-et, ezeket itt tudod nézni:

A JÓ KATONA NEM AZOKKAL HARCOL, AKIK SZEMBEN ÁLLNAK VELE, HANEM AZOKÉRT, AKIK MÖGÖTTE VANNAK

Orbán Viktor beszédében úgy fogalmazott: nyílt migrációs válság van Európában. A törvényekre és határokra fittyet hányva milliók érkeztek Afrikából és a Közel-Keletről Európába.

“Mi magyarok, történelmünk okán tudjuk, mennyire fontos a határ védelme, kerítést építettünk és megvédjük azt. A magyar határvédelem működik, ellenáll a nyomásnak. Honvédeink és rendőreink minden viszontagság közepette helytálltak és becsülettel védték Magyarországot. Most viszont a háború miatt ezt a feladatukat nem láthatják el, ezért van nagy szükség a határvadászokra” – mondta.

A határvadászoknak címezve a kormányfő azt mondta:

„A jó katona valójában nem azok ellen harcol, akik szembenállnak vele, hanem azokért, akik mögötte vannak”.

A határvadászok mögött ott van az egész ország, rájuk hárul a feladat, hogy a migrációval szemben megvédjék a magyar embereket.

A szomszédban háború tombol, Európában energiaválság van, a szankciók pedig lassan térdre kényszerítik a kontinens gazdaságát. De legyenek bármekkorák az előttünk magasodód akadályok, nem adhatjuk fel nagy céljainkat. Ilyen cél, hogy Magyarország legyen Európa legbiztonságosabb országa. Erre jelent fenyegetést a migráció.

Amit a régiek népvándorlásnak hívtak, ma migrációnak nevezzük, de az elnevezés nem számít, hiszen mindkettő civilizációs fenyegetés.

„Ahol egyszer letelepednek a más kultúrából érkező illegális migránsok, ott többé nem lehet visszaforgatni az idő kerekét és az élet sohasem lesz olyan, mint korábban volt.”

Nekünk, magyaroknak mondhat bárki bármi, nem hisszük, hogy a migrációból bármi jó sül ki. Mi azt akarjuk, hogy Magyarország magyar ország maradjon, ehhez pedig minden jogunk megvan.

A déli határon évről évre többen próbálnak átjutni: idén 160 ezer próbálkozásnál tartunk és várhatóan ez növekedni fog.

“Növekszik az erőszak és a határon szolgálatot teljesítő magyarokat is éri atrocitás” – mondta Orbán Viktor, majd hangsúlyozta:

A migránsokkal meg kell értetni, hogy itt nem jöhetnek át.
A határvadászok azok, akik elfogják és kitessékelik őket. Magyarország biztonsága a határvadászokkal kezdődik. A kormányfő tiszteletét fejezte ki a határvadászok felé és kiemelte: biztos abban, hogy jól fogják venni az akadályt, egy ország bízik bennük, egy ország áll mögöttük.

A miniszterelnök záráskként sok sikert kívánt a határvadászoknak.

AZ ÉV KAVARÁSA, SZEGEDEN: JÖN VAGY NEM JÖN (NEM JÖTT)

Szerintünk nincs olyan ember Szegeden (és környékén), aki ne hallott volna a dologról, ha mégis lenne, kronológiai sorrendbe gyűjtöttük a “Szegedre jön Orbán Viktor – mégsem jön Szegedre Orbán Viktor – Botka László kiakad” sztori főbb állomásait, fejleményeit. 

  • Úgy volt, hogy pénteken egy határvadász-avatót tartanak a Móra Ferenc Múzeum előtt, az önkormányzat hétfőn arról adott hírt, hogy az eseményen Orbán Viktor is részt venne, aki több, mint 5 éve nem járt Szegeden. 
  • Az esemény (állítólag) masszív lezárásokkal járt volna, Nagy Sándor és a Botka team képviselői egymással versengve hergelték a közösségi médiában a szegedieket, a kiakadás pedig nem maradt el.
  • Kedd délelőtt a miniszterelnöki sajtóiroda cáfolta az értesülést, Havasi Bertalan kacsának nevezte az egészet. 
  • A kedd délután a kavarás jegyében zajlott, arról, hogy lesz-e miniszterelnök-mentes avató, ellentétes információk futottak be szerkesztőségünkbe. Előkerült egy Botka Lászlónak küldött rendőrségi meghívó is, amelyen rajta volt, hogy jön (jött volna) a miniszterelnök is.
  • Az SZVP tegnap arról számolt be, hogy hivatalosan nem mondták le náluk az eseményt, viszont érdeklődtek róla, hogyan kellene megtenni azt.
  • Szerda délelőtt viszont telefonon keresték meg őket a rendőrségtől, Rácz Attila ügyvezető igazgató a Szeged365.hu-nak arról számolt be, hogy szerda délelőtt szóban jelezték, nem tartják meg az eseményt. Írásbeli lemondás még nem történt.
  • Szintén szerdán derült ki, hogy végül a fővárosban tartják meg az eseményt, az új helyszín Budapest X. kerülete (volt), a Készenléti Rendőrség Kerepesi úti központja. Az eredetileg délre tervezett beszédet hamarabb tartotta meg Orbán Viktor, lásd fenti tudósításunkat.

Forrás: M1, Hír TV

Fotók: Origo

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb