KözéletSzegedi Arcok

Hamarosan bezárhat Szeged legrégebbi halászcsárdája, 4,5 milliós villanyszámlát kaptak

“1 millió 600 ezer forintos villanyszámla után kijött egy 4 millió 500 ezres villanyszámla. Ezt egyszer-kétszer ki lehet bírni, de folyamatosan nem és még csak most jön a tél” – mondta el szerkesztőségünknek Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője. Hozzátette, ha ez így folytatódik előfordulhat, hogy nem lesz más választása, mint bezárni Szeged legrégebbi halászcsárdáját.

Komoly bajban vannak a vendéglátósok. A kormány júliusban döntött úgy, hogy addigi formájában a rezsicsökkentés az elszabadult energiaárak miatt nem fenntartható, és csak a lakosságnak, azon belül is az átlagfogyasztóknak tudja biztosítani kedvezményes áron a gázt és elektromos áramot. Mint korábban megírtuk, a szegedi Pizza Monkey volt az első étterem az országban, akik a kirakatba tették frissen megkapott, tízszeres gázszámlájukat. Az étterem eddigi 250-300.000 forintos gázszámlája mostantól 2.300.000 forintra emelkedett.  

A FEHÉRTÓI HALÁSZCSÁRDA TULAJDONOSA A LEHETŐSÉGEIT LATOLGATJA, HOGYAN TUDNÁK ÁTVÉSZELNI AZ ENERGIAVÁLSÁGOT

Frank Sándor, Venesz-díjas mesterszakács, a Fehértói Halászcsárda üzemeltetője szintén brutálisan megemelkedett villanyszámláról számolt be szerkesztőségünknek. Az ő esetükben az eddigi 1 millió 600 ezer forintos villanyszámla 4 millió 500 forintra ugrott. A tulajdonos így jelenleg a lehetőségeit latolgatja, hogyan tudnának túlélni ebben a vészterhes időszakban.

Mint mondta, a bezárás lenne a végső döntés, de azt sem szeretnék kockáztatni, hogy szaporodni kezdjen a hiány és tartozásokba verjék magukat. Ezért első körben azon gondolkoznak, hogy:

  • csökkentenék az étlap kínálatát, és az eddigi 80 féle étel helyett, majd csak 10 szerepelne a menüben,
  • ahol csak tudnak fával tüzelnének,
  • átalakítanák a konyhát, ha szükséges, csökkentenék a szakácsok létszámát,
  • de az is lehet, hogy kénytelenek lesznek szünnapokat bevezetni, ami azt jelenti, hogy csak péntek, szombat, vasárnap lennének nyitva, de az is előfordulhat, hogy csupán pénteken és szombaton.

“KÜZDÜNK MAJD, AHOGY LEHET”

“Remélem, hogy nem kell meglépnünk ezeket a dolgokat. Attól függ, mert, ha van bevétel, akkor nincs akkora gáz, de ha a bevétel is elmarad, nem lesz más választásunk” – mondta el Frank Sándor, ahogy kitért arra is, már eddig is kénytelenek voltak folyamatosan emelni az áraikon, de ezt sem lehet a végtelenségig folytatni.

“Ameddig a tartalékaink kitartanak, addig fizetjük a számlákat, de a mi sorsunk is meg van pecsételve, mert hova megyünk, mehetünk a híd alá. Küzdünk majd, ahogy lehet” – zárta gondolatait a Halászcsárda tulajdonosa.

A VENDÉGLÁTÁSBAN TÖBBEN KÉNYTELENEK VOLTAK MÁR EDDIG IS A BEZÁRÁS MELLETT DÖNTENI

G7 egy csokorba gyűjtötte azon hazai KKV-k posztjait, akik a szegedi pizzériához és a halászcsárdához hasonlóan nagy pofont kaptak az elszabaduló rezsiáraktól és a begyűrűző válsághelyzettől, olyannyira, hogy kénytelenek voltak már most a végleges bezárás mellett dönteni. 

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb