Közélet

Parragh László: Elkerülhetetlen a munkanélküliség erős növekedése

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László a Portfolionak adott interjút, amiben többen között beszélt a fennálló energiaválságról, aminek következtében az elnök szerint elkerülhetetlen itthon a munkanélküliség növekedése, valamint a vasárnapi boltzár kérdéséről is.

„Egész Európa recesszió előtt áll, ami alól Magyarország sem tudja kivonni magát, de ezt tompítani kell” – mondta a MKIK elnöke. A recesszió túlélésében a legfontosabb a működés megtartása, ezért a Széchenyi Kártya Program jövője a kulcskérdés, magyarázta Parragh László. A kamara javaslata a feldolgozóipar segítése, fenntartva a likviditást, megteremtve a technológiai átállás lehetőségeit, és át kell térni a hatékonyabb és zöldebb energiafelhasználásra. „Azt javasoljuk, hogy ehhez a megemelkedett működési költségeik, munkahelymegtartási törekvéseik állami támogatást kaphassanak, továbbá támogatott forrásokhoz juthassanak, hogy talpon tudjanak maradni.”

Parragh László szerint ugyanis elkerülhetetlen a munkanélküliség növekedése. Szerinte nincs annyi pénz a költségvetésben, amit a munkahelyek megőrzésére lehetne fordítani.

ERŐSEN FOG NŐNI A MUNKANÉLKÜLISÉG

„Várhatóan sajnos erősen nőni fog a munkanélküliség, ezt már nem lehet elkerülni. Ez sem ördögtől való, hiszen tudjuk, hogy a gazdaság sohasem állandó, a konjunktúra és visszaesés időről időre váltakozik. Nekünk azért kell most dolgoznunk, hogy a lefelé ívelő szakaszt a leggyorsabban képesek legyünk megállítani, és visszatérhessünk az újbóli fellendüléshez” – mondta. A lehetséges kieső uniós pénzekre rákanyarodva Parragh László azt mondta, hogy ha az unió időben folyósítja a Magyarországnak járó forrásokat, akkor lehet kezelni a fizetésimérleg-hiányt. „Az is segítene, ha az ország megtakarításainak egy része euróban lenne, nagy gond, hogy ez nem így van. Számomra elképzelhetetlen, hogy kizárólag forintban finanszírozzuk magunkat” – tette hozzá a MKIK elnöke.

A LEGFONTOSABB, HOGY A HÁZTARTÁSOK IS MÉRSÉKELJÉK AZ ENERGIAFOGYASZTÁST

Parragh Lászlót az interjú során az inflációról is kérdezték, az elnök szerint egyelőre nincs olyan folyamat, „ami miatt drasztikusan alacsony szintre süllyedne az infláció, a kialakuló recesszión kívül”. Az infláció mértéke több mindenen is meglátszik: az elszálló élelmiszerárakon, az építőipari termékek drágulásán vagy akár az autópálya-matricák drágulásán is. A Portfoliónak a közelgő télről és fűtési szezonról is beszélt: szerinte a legfontosabb most, hogy a háztartások mérsékeljék az energiafogyasztásukat, és ha tehetik, ruházzanak be hatékonyabb fűtési rendszerbe és nyílászárócserébe.

VASÁRNAPI BOLTZÁR

Parragh László az interjú végén azt is leszögezte, hogy „a MKIK-nak semmilyen javaslata nincs a vasárnapi nyitvatartás kapcsán”. Szerinte ebben a kérdésben a piac szabályozza önmagát, sokan csak később nyitnak ki vagy korábban zárnak be, hétvégén és hétköznap is egyaránt. A vasárnapi boltzár ötletét többen is pedzegetik az energia-veszélyhelyzet apropóján, ugyanis így sokat spórolhatnának az üzletek. „Ha a döntéshozó kéri, akkor természetesen meg tudjuk kérdezni a vállalatokat, hogy nyitva vagy zárva szeretnének-e lenni vasárnap, de ilyen kérés nem érkezett” – fejtette ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb