Közélet

Spórolásba kezdett MZP: csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát, télre leeresztik az uszoda néhány medencéjét is

“Ha nem változtatunk valamit, egy erős téli hónapban félmillió forint lesz a gázszámlánk” – ezt Márki-Zay Péter mondta a hódmezővásárhelyi városháza polgármesteri irodájában arra a kérdésre válaszolva, hogy magánemberként hogyan érinti a rezsiárrobbanás. A 24.hu készített vele interjút, amelyből kiderült, hogy a vízfelhasználási szokásain már módosított MZP, sőt, Hódmezővásárhely működésén is spórolnak: csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát, és télre leeresztik az uszoda néhány medencéjét.

Mint mondta: “százötven éves polgári házban élünk, háromhúszas belmagasság, 300 négyzetmétert lakunk, plusz fagymentesen tartunk további kétszer hatvanat. Azután vettük az ingatlant, hogy hazaköltöztünk Amerikából, a mai napig fizetjük a törlesztést. Szobákat lezárni nem tudunk, hiszen a hét gyerekből öt még otthon van.”

A SZAPPANOZÁSNÁL MÁR ELZÁRJA A VIZET

Az interjúból kiderült, hogy rapid megoldásként a vízfelhasználási szokásain már módosított MZP: „Eddig úgy zuhanyoztam, hogy megnyitottam a csapot, aláálltam, leszappanoztam, leöblítettem magam, és csak a végén zártam el a vizet. Újabban a szappanozás idejére elzárom a csapot, sokkal kevesebb meleg víz fogy így.” A portál azt is írja, hogy ennél nagyobb falat, hogy Vásárhely polgármestere napelemet szeretne a házára. Több ajánlatot bekért, a legkedvezőbb 5,3 millió forintért kínál bő tíz kilowattos teljesítményt. Csakhogy üres a családi kassza. Mégis van megoldás. „Gyorsan megpróbálok élni egy, az év végéig felvehető hatmilliós lakásfelújítási hitellel.” Aminek, ha minden jól megy, a felét visszaigényelheti, és csak a maradék hárommilliót kell törlesztenie tíz év alatt harmincezer forintos havi részletekben.

A MAGYAR POLITIKÁBAN KÉT EMBERNEK NINCS MEGTAKARÍTÁSA: MZP-NEK ÉS ORBÁNNAK

Amin ő nem talál restellnivalót: „A magyar politikában ketten vagyunk, akinek nincs megtakarítása: Orbán és én. Mondjuk, akinek ezt el is lehet hinni, olyan már csak egy van. Nekem még kocsim sincs. A feleségem nevén van egy Dacia, családi autó, azt is kormánytámogatással vette, szóval a felét Orbántól kaptuk. Közös külföldi nyaralásunk évek óta nem volt, bár idén áprilisban egy barátunk kölcsönadta a provence-i lakását, egy másik pedig kifizette a benzinköltségünket, így a feleségemmel és a három legkisebb gyerekünkkel tudtunk pihenni egy hetet Dél-Franciaországban.”

A VÁROS ÁLLAMI TÁMOGATÁSA CSÖKKEN

Hódmezővásárhely polgármestereként még annál is kevesebb eszközzel bír a rezsiárrobbanás ellen, mint családfőként. „A város állami támogatása egyre csökken, az elvonás nő. Az infláció elszabadult, ami az emelkedő áfabevétel miatt jó az államnak, viszont tragédia a településeknek. A kormány tudatosan véreztet ki bennünket, hogy aztán azt tegyen velünk, amit akar. Kizárólag a becsődölt településeknek segítenek, amíg egy fillére is van a városnak, addig nem. Noha a 23 megyei jogú város közül adóerőben az utolsó háromban vagyunk, igyekeztem felelősen gazdálkodni, az adósságállományt 10 milliárd forintról 5 milliárdra csökkentettem, viszont a kifizetés egy fikarcnyit sem fog csökkenni, mert a kamatteher idén a többszörösére nőtt.” Mint kiemelte, a város működésén aprókat spórolnak:

  • csökkentik a városháza és a városi cégek dolgozóinak létszámát,
  • ötmillió forintot fognak azon, hogy az idén megvásárolják azokat a szoftvereket, melyekre eddig minden évben előfizettek,
  • az idősek otthonában és 118 szociális bérlakásban elkészültek az energetikai beruházások, ezen épületek energiaigénye a korábbi alig felére csökken,
  • télre leeresztik az uszoda néhány medencéjét, de nem zárják be, ugyanis termálvízzel fűtenek,
  • átmenetileg bezárják az Emlékpontot, „de a telefonszám kint lesz, ha valaki be akar jutni, szól, és megyünk a kulccsal”.

A rezsiárrobbanás miatt bajba jutó vállalkozásokon nem tudnak segíteni. A teljes interjút itt találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb