Közélet

Döntött az Európai Bizottság: 3000 milliárd forint elvételével fenyegetik Magyarországot

Az Európai Bizottság azt javasolja a Miniszterek Tanácsnak, hogy függesszék fel a magyar kohéziós program három részére vonatkozó pénzek 65 százalékát – számolt be róla az Index, vagyis egy 7,5 milliárd eurós, magyar pénzre fordítva 3000 milliárd forintnyi forrás elvonásáról szóló javaslatról van szó. 

A szabályok szerit a tanácsnak minimum egy, maximum három hónapja van arról döntést hozni arról, hogy megfogadja-e a bizottság javaslatát,

  • avagy eldönteni, hogy elvonják-e a pénzt Magyarországtól,
  • vagy lezárják az eljárást.

Johannes Hahn, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatásügyekért felelős biztosa egyhangú döntésről számolt be a jogállamisági mechanizmus kapcsán. Hangsúlyozta, a biztosok kollégiumának célja az volt, hogy ne sérüljenek az Európai Unió pénzügyi érdekei. Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő, a 24.hu-nak adott interjújában azt mondta: ha az Európai Bizottság konkrét lépések nélkül menti fel Magyarországot a jogállami mechanizmus alól, még az is lehet, hogy az Európai Parlament megbuktatja a bizottságot.

KÖLCSÖNÖS BIZALMATLANSÁG HELYETT KÖLCSÖNÖS BIZALOM

A kormány az Európai Bizottság általi kéréseket vagy elfogadta, vagy kompromisszumra jutottak – magyarázta Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli Kormányinfón, hangsúlyozva, hogy a kormány a vállalásokat jóváhagyta, ja övő héten az erről szóló törvényeket pedig be is fogják nyújtani az Országgyűlés elé.

A kölcsönös bizalmatlanság helyett a kölcsönös bizalom irányba tett lépésnek lehet tekinteni a tárgyalásokat – nyilatkozta.

HÉTFŐN NYÚJTJA BE A MÓDOSÍTÁSOK ELSŐ CSOMAGJÁT A MAGYAR KORMÁNY

Navracsics Tibor vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, hogy hétfőn nyújtja be a kormány a jogszabály-módosítások első csomagját. A miniszter ismertetése szerint a csomag olyan törvénymódosításokat tartalmaz majd, amelyben

  • a bizottság számára is transzparensebbé teszik a közbeszerzési eljárásokat,
  • továbbá módosítják az összeférhetetlenségi szabályokat is.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy a közérdekű alapítványok által működtetett szervezetek, úgy mint a közalapítványi egyetemek kuratóriumaira egy széles körű összeférhetetlenségi szabályt állapítanak meg, amely az európai uniós összeférhetetlenségi szabályok mintáját követi. Navracsics hozzátette: a bizottság azt is kérte, hogy a hagyományos magyar összeférhetetlenségi szabályok helyett térjenek át a sokkal szélesebb körű uniós összeférhetetlenségi szabályokra.

A politikus arról is beszélt, hogy a jövőben a kuratóriumi tagok nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyek nemcsak őket, illetve hozzátartozóikat, hanem baráti vagy politikai szimpátiák alapján hozzájuk közel álló embereket is érinthet.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb