Közélet

Szegeden is 20-22 fokra fűthetik fel az egyetemi kollégiumokat, egyes helyeken lehet évközi díjemelés a magas rezsiárak miatt

A hazai, így a szegedi egyetemi kollégiumokat is érzékenyen érinti az energiaárak emelkedése, már csak azért is, mert nem tartoznak a rezsicsökkentés hatálya alá. A VG cikke szerint a rezsiemelés ellenére egyik intézmény sem tervezi mindössze 18 fokra felfűteni a helyiségeit, azonban évközi díjemeléshez folyamodhatnak.

A Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szövetségének (Fekosz) elnöke, Hegedűs Imre a lap megkeresésére közölte: az intézmények túlnyomó többsége az energiahelyzetet illetően még a tervezés fázisában van, a legtöbb helyen most készülnek meghozni a szükséges stratégiai döntéseket.

Egy biztos, azzal senki nem kalkulál, hogy a kollégiumokat csak 18 Celsius-fokra fűtsék fel, 20-22 fokos hőmérsékletet terveznek a legtöbb helyen őszre, télre

– hangsúlyozta a szövetség elnöke, megjegyezve: természetesen nem mindegy, hogy táv- vagy gázfűtéses egy intézmény, ahogyan az sem, egybeépült-e az adott városban az egyetem és a kollégium, hiszen ezen is múlhat a fűtés esetleges szakaszolásának technikai kivitelezése. Hosszú távon a megújuló energiaforrások használatát tartja a legjobb döntésnek.

ÉVKÖZI ÁREMELÉS LEHET

A vonatkozó kormányrendelet szerint az adott egyetem hallgatói önkormányzatának és a szenátusnak minden év május 31-ig kell elfogadnia a következő tanév kollégiumi díjait, tehát a most zajló 2022–2023-as tanév tarifáit már tavasszal meghatározták. Ám vis maior helyzetek előfordulhatnak, így Hegedűs Imre szerint elképzelhető, hogy egyes helyeken lesz évközi díjemelés, de ez attól is függ, miként dönt a helyi hallgatói képviselet és az egyetem vezetése ebben a kérdésben.

MINIMUM 20 FOKNAK KELL LENNI AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKBAN

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) közleménye egy izgalmas tételt is tartalmaz, mint írják, a köznevelési és szakképző intézményekben elég, ha a minimum 18 Celsius fokot eléri a léghőmérséklet, azonban ott, ahol 14 év alattiak gondozása, oktatása zajlik, vagyis az általános iskolákban legalább 20 Celsius fokot kell biztosítani.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb