Közélet

Extra bérlevonással büntetnék a sztrájkoló tanárokat, Szegeden pénteken lesz a következő tüntetés

Tájékoztató levélben értesítette az intézményvezetőket az egyik fővárosi tankerületi központ, hogyan kell eljárniuk, ha az iskolában sztrájkra vagy polgári engedetlenségből fakadó munkabeszüntetésre kerül sor – írja a Népszava. Mint kiderült, a sztrájk miatt elmaradó órákért nem jár fizetés, és a mulasztásért még bérlevonást is kapnak.

A levélben szerepel: sztrájk esetén a szülőket arról kell tájékoztatni, hogy a tanítás „zökkenőmentesen folyik”. Ha polgári engedetlenség miatt maradnak el órák, azokat pótolni kell, az aznap hiányzó diákok igazolását pedig 1-5 napon belül be kell kérni. A sztrájkoló pedagógusnak munkabeszüntetés idejére fizetés nem jár, 1 óra „mulasztásért” pedig 1,5 órányi bért kell levonni tőlük.

INTÉZMÉNYVEZETŐK NEM VEHETNEK RÉSZT A SZTRÁJKBAN

A polgári engedetlenséggel kapcsolatban azt is kikötötték, hogy abban sem az intézményvezetők, sem helyetteseik nem vehetnek részt. Nemrég a miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatóhelyettesét mentették fel pozíciójából, mert részt vett a polgári engedetlenségben. Dezsőfi György ügyében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) indított munkaügyi pert, szerintük ugyanis bármelyik pedagógusnak, így egy vezetőnek is joga van polgári engedetlenséggel tiltakozni és véleményét vállalni, ha nem marad más eszköz a kezében.

A SZTRÁJK NEM MULASZTÁS

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője, Nagy Erzsébet azt mondta a lapnak, a leírtak egyértelműen azt a célt szolgálják, hogy akadályozzák a jogszerű sztrájk megszervezését. Az érdekvédő szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidővel megegyező arányú bért lehet csak levonni a dolgozóktól, ha ennél többet vonnak le, az jogellenes. Hozzátette: a sztrájkban való részvétel nem „mulasztásnak” számít, ahogy az a levélben szerepel. A szülők tájékoztatása a „zökkenőmentes tanításról” szerinte a szülők megtévesztését jelenti, mert sztrájk közben csak akkor lehet zökkenőmentes az órák megtartása, ha alacsony a munkabeszüntetésben részt vevők száma, ezt azonban nem lehet előre kijelenteni. A polgári engedetlenség miatt elmaradt órákról, illetve az azok helyett szervezett ügyeletről hiányzó diákoktól igazolást kérni szintén jogellenes Nagy Erzsébet szerint, ugyanis csak a később megtartott pótórákról való hiányzást kell igazolni.

SZEGEDEN PÉNTEKEN VIRRASZTANAK

A pedagógus érdekképviseletek – a PDSZ mellett a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – szeptember 19-étől hirdettek gördülő sztrájkot előre meghatározott napokon. Kedden is több budapesti és vidéki iskolában volt munkabeszüntetés, a budapesti Kempelen Farkas Gimnáziumban pedig több napon is sztrájkol a tantestület 65 százaléka szeptember 29-ig. De volt sztrájk tegnap más fővárosi iskolák mellett Budaörsön, Pécsen, Szigetszentmiklóson és Gödön is. A PDSZ október 5-ére hirdetett egységes, országos sztrájkot, amelyhez a Tanítanék Mozgalom is csatlakozott, újabb polgári engedetlenségi akciókat és tüntetést is előkészítve. Szegeden pénteken lesz virrasztás.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb