Közélet

Diákok és tanárok – közel százan vettek részt a Deák Ferenc Gimnázium elé szervezett szolidaritási akcióban Szegeden

„Villámcsődület a szegedi oktatásért” címmel szolidaritási akciót szerveztek a tanárok hétfőn kora este Szegeden. A Deák Ferenc Gimnázium előtti demonstrációval szerették volna támogatni a pedagógusok országszerte folyó tiltakozásait – írja a Telex.

Az esemény szervezői kiemelték: „szegedi tanárokként sokan úgy érezzük, az oktatás jövője, színvonala, értelme veszélyben van. Tehetetlenek vagyunk. Szeretnénk kifejezni az aggodalmunkat és találkozni az oktatásban érintettekkel, beszélni és gondolkodni.”

DIÁKOK ÉS TANÁROK, KÖZEL 100-AN GYŰLTEK ÖSSZE AZ ISKOLA ELŐTT

A portál szerint 80-100-an gyűltek össze este nyolc órára az iskola épülete előtt, többségében diákok és tanárok. A szervezők mindenkinek kiosztottak egy papírt és tollat, amire a résztvevőknek fel kellett írniuk, hogy mi az oktatás legnagyobb problémája. Utána ezeket a cetliket egy nagy, kockás hátizsákba gyűjtötték össze. A megmozdulás alapvetően békés volt, pár rendőrautó volt a közelben.

SZABAD ORSZÁG, SZABAD OKTATÁS

Az egyik tanár egy megafonba sorolta fel a pedagógusok problémáit, és azt mondta: szolidaritást vállalnak a megfenyegetett kollégáikkal. Az esemény végén mindenki felemelte a világító telefonját a magasba, és azt skandálták:

„Szabad ország, szabad oktatás.”

Mint kiderült, az esti akciót korábban még virrasztásnak tervezték, és először a múlt héten akarták megtartani, de az egész éjszakás akcióhoz szükséges hivatalos engedélyek beszerzésére kevés volt az idő.

MÁR KORÁBBAN IS TILTAKOZTAK A DEÁKNÁL

Az 1988-ban megnyílt, önkormányzati alapítású, ma a Szegedi Tankerületi Központhoz tartozó Deák már régóta az ország száz legjobb középiskolái között van, a nyolcvanfős tanári kar mintegy ezer diákot oktat. A két tannyelvű gimnázium pedagógusai a korábbi években is aktívan részt vettek a különféle tiltakozó akciókban és figyelmeztető sztrájkokban.

AZ ORSZÁG TÖBB PONTJÁN DEMONSTRÁLTAK

A Telex szerint hétfőn a pedagógusok, diákok több intézményben szolidaritást vállaltak Dezsőfi Györggyel, a miskolci Herman Ottó Gimnázium felmentett igazgatóhelyettesével és az összes olyan tanárral, akit a tankerületek kirúgással fenyegettek, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A szóbeli indoklás szerint Dezsőfi Györgyöt is azért mentették fel, mert az igazgatóhelyettes a pedagógusok polgári engedetlenségének élére állt.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: use this link
'Fel a tetejéhez' gomb